четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Емери с хлапаци търси историческа победа


Арсенал никога не е печелил в Украйна. Дали ще успее тази вечер, без почти целия отбор?

Военно положение е обявено в някои области на Украйна, между тях и в Полтава, така че домакинството на мача между Ворскла и Арсенал (19:55) е преместено в Киев. В сряда следобед от Ворскла дойде алармиращото изявление на президента Олег Лисак че "не може да гарантира, че клубът ще успее да организира мача, заради редица нерешени въпроси, сред които и онзи за продажбата на билети". Според последните информации, мачът ще бъде изигран!

"Топчиите" си осигуриха класиране в елиминационната фаза, а против Ворскла трябва да си гарантират и лидерската позиция в Група Е. Макар че на Олимпийския стадион в столицата на Украйна ще играят и срещу традицията. Арсенал не е спечелил нито един мач в Украйна. От общо пет, чак четири пъти е изгубил! С ръка на сърцето, от по-силни противници като Шахтьор и Динамо (Киев).

Известно е, че Унай Емери ще размеси картите, ще даде шанс на млади играчи, най-често с епизодични роли, а на терена би могъл да попадне и възстановеният Стефан Лихтщайнер, който излекува травма на задни връзки. Александър Лаказет ще пропусне и двубоя с Ворскла (не игра и в триумфа над Борнемут през уикенда), докато Лоран Кошчелни игра 45 минути за отбора До 23 против Дерби Каунти в понеделник (0:5). Начо Монреал и Динос Мавропанос се връщат на терена следващия месец, а Дани Уелбек остава единствен дългосрочен проблем за Емери.

От титулярите в отбора няма да бъдат огромен брой играчи. От първия вратар Лено, през Мустафи, Сократис, Холдинг, Белерин, Колашинац, Джака, Торейра до Обамеянг. Още по-точно: от играчите, които започнаха в стартовия състав против Борнемут през уикенда в списъка с пътниците е само Хенрих Мхитарян.


Без да се смятат квалификациите, Арсенал ще опита да запише четвърти мач без допуснат гол на континенталната сцена, което за последен път му се удаде в Шампионската лига през сезон 2005/2006, когато стигна до финала на елитния турнир. Също така, Арсенал през този сезон в четири мача три пъти удържа мрежата недокосната, а само Славия (Прага) и Челси са допуснали по-малко голове от възпитаниците на Емери.

Що се отнася до Ворскла, също с изключение на квалификациите, тя никога не е спечелила мач като домакин на международната сцена. В пет срещи пред своите привърженици, само веднъж измъкна реми (с Копенхаген през 2011 година). Загуби от Хановер и Стандард и сега от Спортинг и Карабах. Допълваме и че отборът на Васил Сачко е в лоша форма, като смятайки и домашното първенство и Лига Европа е в серия от три поражения без постигнат гол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар