събота, 22 декември 2018 г.

Неразривна връзка в пълен блясък


Връзката между чудесната отбрана в Супер лигата и най-ефикасната атака в актуалния сезон функционираше отлично. Играчите от средата на терена в Цървена звезда показаха, че представляват мотора на мощната червено-бяла машина, създавайки феноменално играта и трасирайки пътя на шампиона на Сърбия в желаната посока.

Позициите между защитната линия и най-изнесените играчи на терена в 37 състезателни двубоя попълваха четиринадесет избраници на Владан Милойевич.

В похода във втора европейска есен отборът от Лютице Богдан тръгна с тандем от предходния сезон в самото сърце на терена. Ненад Кръстичич и Бранко Йовичич в голям процент бяха задължени за създаване на играта на червено-белите, докато шанс получаваше и Душан Йованчич, доказвайки още тогава, че неговото ангажиране е абсолютно попадение за спортния сектор.

Двойката която сътрудничи чудесно още от предходния сезон записа и най-много минути на терена сред полузащитниците. Кръстичич е най-постоянният играч в средата на терена с 2204 минути, докато Йовичич е изиграл 2103.

За разлика от двойката в центъра, треньорският щаб значително повече правеше ротации при избора на изтегленото напред трио, възможности получиха Неманя Радонйич, който след класирането в Шампионската лига промени цветовете, Неманя Милич, Лоренцо Ебисилио, Велько Симич, Джонатан Кафу и Славолюб Сърнич.

Успоредно с международните дуели червено-белите започнаха и борбата в шампионата, а сцената на Супер лигата беше идеална възможност да се разпределят минутите и на останалите играчи. Шанс поред Ненад Милияш получиха и новаците Милан Йевтович, Деян Мелег, Горан Чаушич.

При влизането в груповата фаза на Шампионската лига в пълен блясък се показа Марко Марин, който най-напред постигна първия гол за Звезда в елитния турнир, а и сервира на Милан Павков двата гола и така допринесе за победата над Ливърпул. Феноменалното постижение украси с майсторска асистенция за Бен в гостуването на Наполи, която сама по себе си трябва да има стойност на попадение.

Съдейки по минутите, Симич и Йованчич се показаха най-добре сред летните попълнения и записаха 1811, съответно 1803 минути в игра.

Велько Симич, завърнал се в червено-белите редици от Земун, може да се похвали с още един статистически факт - той с Лоренцо Ебисилио дели първото място по брой асистенции, а двамата по седем пъти са дали възможност на съотборниците да разтресат мрежите на съперниците.

Освен куп асистенции, нерядко полузащитниците и сами поемаха отговорност и донасяха радост на звездашите, па Симич записа седем попадения, Радонйич четири, а Марин три. Интересно, чак 11 хора от средата се записаха сред голмайсторите, а противниковите вратари през този сезон не са матирали само Милич, Милияш и Мелег сред халфовете.

Разбира се, главната задача на полузащитата беше да създава играта, а в каква степен са били успешни в извършването й най-добре говори процентът подавания. Повод за задоволство на треньорския щаб всякак е високият процент точни подавания на всички играчи. Все пак, в този сегмент особено се изтъкнаха Йовичич и Чаушич с по 88% точни пасове, докато веднага след тях е Кръстичич (87%). Споменатото трио има и значително постижение в защита и са във върха по пресечени подавания и отнети топки.

Няма съмнение, полузащитата тази есен с чудесна работа осъществи значителен дял от работата както в защита, така и в атака.

Няма коментари:

Публикуване на коментар