четвъртък, 31 януари 2019 г.

Съдът в Страсбург: "За дом спремни" е реч на омразата


Европейският съд за човешките права в Страсбург отхвърли жалбата на някогашния футболист Йосип Шимунич против Хърватия, с обяснението, че свободата на говорене не се отнася за усташкия поздрав: "За дом спремни!" (За родината готов! - б.р.).

Шимунич предходно беше осъден да плати глоба 25 000 куни (около 3371 евро) заради викането на усташкия поздрав.

На 19 декември 2013 година, след мача между Хърватия и Исландия, викаше "За дом!", на което публиката отвръщаше - "Спремни!".

Според присъдата в Хърватия, този вик се свързва с официалния поздрав от времената на нацистката Независима държава Хърватия.

Като такъв, този поздрав представлява и "проявление на расистка идеология, презрение към другите заради тяхната верска и етническа принадлежност, омаловажаване на жертвите на престъпленията срещу човечеството", пише в обяснението на местната присъда.

Шимунич твърдеше, че става дума "за стар хърватски поздрав", па се жали и в Европейската футболна централа (УЕФА), която, също така отхвърли неговата жалба и му забрани да играе за националния отбор на Хърватия заради което пропусна Световното първенство в Бразилия през 2014 година.

Аргументацията за "стария хърватски поздрав" Шимунич повтори и в съдебното дело против Хърватия, в което искаше от Европейския съд за човешките права да утвърди как хърватските съдилища са му нарушили правото на справедливо съдене.

Европейският съд за човешките права обаче отхвърли делото, а от обяснението директно произлиза, че усташкият поздрав "За дом спремни!" прокламира омраза и насилие, съобщават хърватските медии.

В Хърватия този поздрав е позволен, ако се употребява в рамките на герба на ХВО, а критиците на такива решения твърдят, че по този начин се амнистира усташки поздрав, под който са убивани сърби, евреи, роми и антифашисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар