четвъртък, 31 януари 2019 г.

Разпад на системата в Турция: Клубовете дължат 2,3 милиарда евро, спасява ги държавата


Турското правителство договори с тамошните банки модел на рефинансиране на най-големите турски клубове, които от години работят на огромен минус.

Турските клубове заедно дължат 2,3 милиарда евро, но повечето от този дълг принадлежи на четирите най-големи клуба - Галатасарай, Фенербахче, Бешикташ и Трабзонспор. Славният Фенербахче преди началото на този сезон е бил на минус 621 милиона евро, заради което трябваше да разпродаде половината състав.

Фенер беше смачкан от дългогодишното даване на милионни договори на играчи, които довеждаше от най-силните първенства за големи пари. Харчеше се безогледно, вземаха се кредити, а пари за връщането им няма. Въпреки че е голям, турският футболен пазар не може да заработи достатъчно, за да си плащат клубовете дълговете, а няма и адекватни европейски резултати, които биха донесли чувствителна печалба.

Така Фенербахче и Галатасарай години завършваха сезона с 50-ина милиона евро минус, а вилнеенето с финансите и нарушаването на феърплея струваше на Галатасарай изхвърляне от Европа за сезон 2016/2017. В повечето турски клубове привържениците имат право на глас и избират президенти, но те са насочвали кампаниите изключително към спортните резултати, не мислейки за финансите, което ги доведе до тази ситуация.

Освен това, и футболът, както и всички сфери на турската икономика, силно беше ударен от драстичният спад на турската лира, която през миналата година изгуби една трета от стойността си. Клубовете повече не могат да връщат кредити и банките, съответно Тайип Ердоган, решили да им излязат насреща.

"Дълговете на клубовете няма да бъдат отписани, нито ще получат по-добри условия от някои други сфери. Но ще спрем натрупването на дълга и ще им дадем механизми по-лесно да плащат своите задължения, защото такава система вече не е жизнеспособна", заяви президентът на турския съюз Йълдъръм Демирьорен.

Такива вести повлияха добре на стойността на клубовете и цената на акция на Галатасарай скочи със 7,4%, на Бешикташ с 5,7%, а на Фенербахче с 4,1%. Но въпреки че клубовете подкрепиха такава инициатива на правителството, членовете на опозицията смятат, че става дума изключително за предизборен трик преди изборите този март с оглед на това, че Ердоган има голяма подкрепа сред привържениците на Галатасарай и Фенербахче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар