неделя, 10 февруари 2019 г.

Комбайн Класико: Лудото съперничество между убийци на проститутки и инцестни семейства


В неделя в 18:30 на Етихад ще играят Манчестър Сити и Челси. Това не е голямо съперничество, но в днешната Висша лига всякак е един от най-силните мачове.

След две седмици играят Манчестър Юнайтед и Ливърпул, което се смята за едно от най-големите дербита не само в Англия, а и в света. Но, в неделя, четири часа и половина преди мача на Етихад ще се играе, според някои анкети, едно от най-големите английски дербита.

Тук няма да има много блясък. Не са това Съндърланд и Нюкасъл, които таят най-голямата омраза в английския футбол, а не са и Тотнъм и Арсенал, люти съперници от лондонския север. В 14 ч на Керъл Роуд играят Норич Сити и Ипсуич Таун в мач познат като Източно английското дерби, дерби старо 117 години в което привържениците на тези клубове не се понасят.

Защо? Точно затова.

Норич и Ипсуич не са от един и същи град в който привържениците на два или повече клуба са осъдени на това да се срещат помежду си, да дружат па чак и заедно да ходят на мачове. Не са и много близо както Ливърпул и Манчестър Юнайтед или Съндърланд и Нюкасъл в които близостта е неизбежна. Отдалечени са на 60 километра, а изглеждат като два отделни свята.


Просто, мразят се

"Не се виждат през годината. Не дружат, а рядко в някое семейство ще намерите привърженици на двата клуба. Това просто не се случва. В Глазгоу лесно ще ви се случи, ако сте привърженик на Селтик вкъщи от мача да ви закара таксиджия запалянко на Рейнджърс и обратното. В Лондон съществуват приятели, които са привърженици на Челси, Арсенал или Тотнъм, но тук това го няма. Те не се дружат и единствените моменти когато се срещат са на единия или другия стадион. Просто, мразят се", написа Роб Хадграфт в книгата Старата ферма.

Това е едно от имената на това дерби по примера на много по-известното Старата фирма в Глазгоу. Другото име за срещата между Норич и Ипсуич е Комбайн Класико. Асоциацията за фермите и земеделието не е случайна. Норич и Ипсуич са най-големите градове в региона на Източна Англия. Делят ги ниви, ферми и села, които се протягат в региона между двата града.

Когато не се наричат едни други идиоти, копита, селяни и останалите обидни имена от ръкава се вади тежката артилерия. Привържениците на Норич в ново време наричат противниците с болезнения прякор "убийци на проститутки", позовавайки се на случая Стив Райт, сериен убиец, който през 2006 година убил пет проститутки за което излежава доживотна присъда.

Запалянковците на Ипсуич ще отговорят с "вие имате шест пръста и шибате своите сестри", намеквайки за изолираността на Норич. Този град е сместен в средата на провинция Норфолк, обкръжен е само от села и, както твърдят поддръжниците на Ипсуич, е напълно изолиран от остатъка от цивилизацията. Смятат, че гражданите на Норич са осъдени едни на други, а в липсата на представители на противоположния пол съблазняват своите сестри, братовчедки, братя и братовчеди, за което става дума чак и в книгите за Адриан Моул.

Лоши клубове, Ипсуич е малко по-успешен

Що се отнася до самия футбол, някакви огромни причини за съперничество няма, въпреки че Ипсуич несъмнено е по-големият клуб. "Трактористите" са били шампион на Англия през 1962 година, през 1978 са спечелили Купата на ФА, а през 1981 сензационно стигат до края в Купата на УЕФА.
Норич три пъти е шампион, но на втора лига, а през 1962 и 1985 е спечелил Купата на Лигата. Но, последните двадесет и повече години "канарчетата" са много по-успешни, а черния период за Ипсуич започва в първия сезон на Висшата лигата когато за малко не се случило, за тях, немислимото.

Против всякаква логика Норич Сити на Коледа 1992 година сензационно е бил водещият отбор във Висшата лига. Наслаждавали са се зелено-жълтите с Ипсуич, който се влачил в дъното, за да накрая Норич да забуксува и да завърши сезона на и така отличното трето място. През следващия сезон двата клуба са средняци, за да през 1995 да изпаднат заедно от лигата, Норич като 20-ти, а Ипсуич като последния 22 в класирането.


До днес Норич чак успя веднъж да падне и в трета лига, но и още три пъти игра във Висшата лига, най-дълго от 2011 до 2014 година. "Трактористите" не успяха да се върнат в елитния ешелон, въпреки че три пъти бяха доста близо. През 2004 и 2005 отпадаха в полуфиналите на плейофите, което им се случи и през 2015. Тази загуба е най-болезнена, защото ги изхвърли именно Норич, който накрая се пребори за влизане във Висшата лига.

Този сезон ситуацията е особено болезнена за Таун. Норич е водещ в Чемпиъншип с 57 точки, колкото има и Лийдс, а Ипсуич е убедително последен с осем точки по-малко от зоната на спасението. Първият мач през този сезон завърши 1:1 в Ипсуич, а само чудо в неделя ще спаси "трактористите", съответно Убийците на проститутки от нова загуба. Дерби не са печелили точно 10 години, а междувременно са губили с 1:4 и 1:5.

"Най-отровната атмосфера"

Тежката работа да избегне загубата в голямото дерби ще има треньорът на Ипсуич Пол Ламбърт, който направи немислимото. След като три години беше треньор на Норич пое неговият най-голям съперник. По-голямо предателство в Норфолк няма.

"Осем години бях играч на Селтик и знам усещането когато половината от един голям град те мрази, така че това не ми е някакъв твърде голям проблем. Знам какво ме очаква, но не ме интересува какво мислят техните привърженици", заяви Ламбърт.

Него може да не го интересува, но привържениците на Норич със сигурност ще го дочакат на нож. Както и неговите играчи. Както и повече от 2000 гостуващи привърженици колкото се очакват на Керъл Роуд.

"Това е най-отровната атмосфера в която някога съм съдил. Има такива мачове за които винаги се знае, че носят мощен заряд, но това е нещо специално. Играчите изтърчават от тунела сякаш отиват на ринг, а не на игрище, а шумът и атмосферата са немислими", заяви бившият английски съдия Кейт Хакет.

Автор: Стьепан Мати

Няма коментари:

Публикуване на коментар