петък, 22 март 2019 г.

В Черна гора: Трето начало - трети шанс


Квалификации за Европейско първенство: Черна гора тази вечер в 1 кръг на Група А гостува на България на стадион "Васил Левски" в София (18 часа - местно време - б.р.), пишат в балканската страна.

В двата предишни състезателни цикъла, в квалификациите за Мондиала в Русия и в есенната Лига на нациите, Черна гора на Тумбакович започна на Балканите - и двата пъти в Румъния, два пъти с равенства!

Трето начало за Тумба, трето балканско гостуване, този път в България - може ли и изходът да бъде като в предходните две?

На въпроса дали в София би бил доволен от реми, черногорският селекционер отговори дипломатично:

"Не съществува треньор, който е доволен от някакъв друг изход освен победа. Ако кажете реми - тогава това е само половинчато задоволство."

На стадион "Васил Левски" в София, на който през 2009 преживяха една от най-тежките загуби, а година по-късно осъществиха първа гостуваща победа в квалификации в историята, "храбрите соколи" ще опитат резултатно допълнително да загреят атмосферата преди гостуването на англичаните в Подгорица (понеделник).

Ще трябва да направят това без двамата най-добри - Стеван Йоветич и Стефан Савич.

"Те са нашите ключови играчи и техният принос към резултатите на Черна гора е голям, но ние и в Лигата на нациите на практика играхме без тях", поясни Тумбакович пред българските журналисти.

"Двамата изиграха по един мач и техният принос беше малък - усети се и по резултатите. Просто, това е съвсем друг национален отбор с и без тях."

Тумба малко и "озадачи" българите:

"Йоветич със сигурност няма да играе, Савич е тук с нас и ще видим какви са шансовете, дали изобщо съществуват той да играе в мача. Решението ще вземем преди срещата."

Черна гора и България - два подобни отбора, поне по различни анализи, които са направени в предходните дни, два колектива без големи звезди, особено когато Черна гора няма Йоветич и Савич. Кой има предимство?

"Всеки има някои свои предимства, които ние треньорите сляпо пазим. Когато става въпрос за нашите предимства, опитваме да ги покажем на терена, а когато става въпрос за предимствата на националния отбор на България, тях опитваме да ги анулираме. Затова, хайде да пробваме да се надхитрим с колегата от националния отбор на България и аз, па всички да се насладят на футбола."


Тумбакович на въпросите на българските журналисти кратко анализира двете селекции, а имена спомена само когато става въпрос за домакинския отбор. "Още от жребия в Дъблин ние опитваме възможно най-добре да скаутираме България и нейния начин на игра. Смятам че до голяма степен стигнахме до това - в националния на България има трима-четирима играчи, които са много качествени. Ако трябва да изброя, хайде да изброя: двамата Попови, Десподов, който не играе, след това Неделев, тук са и двамата централни защитници, па Бодуров, който познавам от по-ранен период... Всички те са играчи, които заслужават внимание."

Главната сила на България, обаче, не са имена и индивидуалности:

"Българите имат компактност в отбора, която не са имали от дълго време. Истина, винаги са имали индивидуалности, които привличат внимание, поне исторически, а сега имат национален отбор, който показва голяма доза дисциплина, професионализъм, компактност и борбеност. Това в един момент даде резултати в Лигата на нациите, па в първите три мача имаха девет точки. Но, когато психологията трябваше да реши, тогава паднаха. Бих искал тази България от първата част да бъде отбора, който аз тренирам."

Описвайки на българите своя национален отбор, Тумбакович подели изложението на три части:

"Имаме хубава атмосфера в отбора и я градим вече няколко години. Физически, не можем много да повлияем над състоянието на играчите, защото не ги тренираме ние, а ги събираме и правим модел на играта. Що се отнася до психологията - опитваме се това ниво да бъде на най-високо ниво и това е ролята на нас селекционерите. Опитваме колкото можем да контролираме това и да стигнем до целите, които искаме", каза Тумбакович.

Адам Марушич ще напада българите по тяхната лява страна:

"Започваме нови квалификации за Европейско първенство срещу качествени национални отбори, но сме дошли да използваме своите възможности и се надявам, че ще се върнем вкъщи с точки", заяви Марушич.

Мачът на стадион "Васил Левски" в София започва в 19 часа по местно, а час по-рано по наше време. Съди Руди Буке от Франция. Във втория мач от Група А, в 20:45, на Уембли играят Англия и Чехия.

Българите останаха без титулярния вратар, Хубчев уважава отслабената Черна гора

Българите неочаквано останаха без титулярния вратар - пазителят на мрежата на Лудогорец Пламен Илиев отпадна заради контузия, на голлинията ще бъде вратарят на Левски от София Николай Михайлов.

Няма го и талантливият нападател на Каляри Кирил Десподов, но Черна гора без Йоветич и Савич е отслабена много повече.

"Няма да ме отпусне това, че Черна гора е без Савич и Йоветич. Гледахме мачове на противника, в които ги нямаше и двамата. С изключение на Англия, всички отбори в групата имат шанс за второто място. Има ги и Черна гора и без големите звезди", каза селекционерът на българите Петър Хубчев.

На питане на журналисти може ли България в първите два мача да спечели шест точки - против Черна гора у дома и в гостуване на Косово - Хубчев отговори:

"И да и не. Не искам да бъда песимист, но всяка точка и всеки гол в тази група може да бъдат важни. Можем да вземем шест, можем четири, а можем и нула - не съм размислял за точките. Искам моят отбор да покаже постоянно добри игри. Този отбор няма големи звезди, но може да мине границите."

Капитанът Ивелин Попов, който вкара гол на Черна гора в Подгорица преди седем години, не хареса въпрос на български журналист дали тези квалификации са му последен шанс да заиграе на голям турнир:

"Не съм на 65 години, че това да ми е последен шанс", заяви 31-годишният Попов.

Автор: Данило Митрович

Няма коментари:

Публикуване на коментар