четвъртък, 28 март 2019 г.

Как РТС остана без правата за излъчване на мачовете на Сърбия


За пръв път в историята сръбската национална телевизия РТС не излъчва квалификационните мачове за Европейското първенство по футбол. Главният редактор на Спортната редакция на РТС Зоран Маркович каза, че се е стигнало до това, защото УЕФА е решила да направи нова система на надпревара и продала пакета на агенцията, която е разписала търга. "Ние предложихме много повече пари отколкото предлагахме досега, когато имахме правото на излъчване, но получихме известие, че най-добра оферта е дала Юнайтед медия", каза Маркович. Изтъкна че задължението е било Юнайтед медия да предложи това ексклузивно право на телевизии с национална честота, но не е имало никакви преговори с РТС.

Зоран Маркович обясни, че проблемът е създаден когато УЕФА решила през 2017 година да направи нова система на надпревара.

"До сега не се е случвало РТС да няма права за излъчване на европейско или световно първенство във футбола, като най-голямото, най-значимото, най-платеното второстепенно нещо на света, когато става въпрос за футбола", каза Маркович.

Обясни, че досега правата за излъчване РТС е купувал чрез Евровизия.

"За всяко, а говорим за Европейско първенство, не за квалификации, РТС, както и всички останали държави членки, е давал квоти на Евровизия, които не са малки, а милионни. А тогава Евровизия се обръщаше към УЕФА и купуваше правата за всички обществени медии в Европа. Сега за пръв път това се промени, Евровизия не успя да купи правата от УЕФА, в онзи момент в който беше сменена системата на надпревара", заяви Маркович.

Уточни че това се отнася за европейските първенства, а всички квалификации в предходния период са били собственост на Футболния съюз.

Така РТС е купувала правата за излъчване на мачовете от квалификациите, които се играят в Сърбия от Футболния съюз на страната, докато от чужди агенции е купувала правата за мачовете, които се играят в чужбина.

"УЕФА реши да направи нова система на надпревара, да не продава само Европейското първенство, а установи нова система - Лигата на нациите, които някога бяха приятелски мачове. Предложи пакет Лига на нациите, квалификации, които вече не са собственост на футболните съюзи, Европейско първенство и квалификации за Световно първенство", каза Маркович.

Търг чрез нова агенция

УЕФА, както казва, е продала това на нова агенция, която се появила на търга ЦА11, която е разписала свой търг.

"Всяка обществена медия, която някога е участвала общо чрез Евровизия, трябваше да се яви самостоятелно. Наясно, че това е пакет не само за Европейското първенство, а и за квалификациите в Лигата на нациите и за Световното първенство - а ще припомня че РТС е собственик на правата за Световното първенство в Катар 2022 година - РТС даде своята оферта. Ръководството реши да повиши много цената в сравнение на самото Европейското и Световното първенство, която сме предлагали досега... Така че, ние предложихме много повече пари отколкото сме предлагали по-рано, когато сме имали такива събития. Юнайтед група разписа търг, ние дадохме по-голяма оферта, и получихме само известие, че най-добрата оферта е дала Юнайтед медия, която е купила ексклузивните права за цялата територия на бивша Югославия", заяви Маркович.

Съобщи че не става въпрос дали те като регионален доставчик са били в по-добра позиция, а това че са могли да купят само правата за които са регистрирани като кабелни оператори.

Обаче, посочи това, че са купени ексклузивните права, които подразбират съдържанието да се гледа на цялата територия.

"Законът за електронните медии препоръчва събития от национален интерес - това са Олимпийски игри, световни и европейски първенства по баскетбол, Шампионската лига в която участват наши клубове, в това и футбола, квалификационни мачове и самото Европейско първенство, ако нашият национален отбор се класира", каза Маркович.

Изтъква, че са били длъжни да предложат излъчването на телевизия с национална честота.

"В момента от който са станали ексклузивни собственици, те получават договор, че могат с лиценз да дадат правата на някоя телевизия. По причината, че тази телевизия ще може да предложи събитието на цялата територия на Сърбия", изтъкна главният редактор на спортната редакция.

Зрителите са ощетени

Според официалните данни, в понеделник мачът от квалификациите за Европейското първенство по Спорт Клуб Сърбия - Португалия е гледан от 515 000 човека, рейтингът е бил 4,1, а делът 9,1.

От друга страна, делът на мачовете, които излъчваше РТС е бил по-голям с 50%, а рейтингът над два милиона.

"Тогава УЕФА искаше от всяка обществена телевизия да им показва каква е гледаемостта, чак отидоха толкова далече и питаха на кой канал ще бъдат излъчвани мачовете от първенството", каза Маркович.

На въпроса какво може да направи РТС по повод недоволството на зрителите, отговорът е - писмо до РЕМ (сръбският СЕМ - б.р.).

"Както и изпратихме писмо, РЕМ да разгледа как е възможно едно такова събитие каквото е квалификационен мач да не бъде по някоя телевизия с национална честота", каза Маркович.

Главният редактор на Спортната редакция изтъкна, че РТС винаги е готова да преговаря за това какво може и на каква цена може да се купи този лиценз, но не са точни твърденията на Юнайтед група, че е имала дългосрочни преговори с РТС.

"Ние бихме знаели за какво се е разговаряло, няма писмени доказателства. Спортната програма би била запозната с детайлите за какво се е преговаряло, защото е нужно да се подготви за всичко това и да се направи професионално както РТС и прави такива големи събития", заяви Маркович.

Напомни и че цените на правата са много по-големи отколкото РТС може реално да отговори.

"РТС се опитва, собственик е и на Световното първенство по баскетбол, което ще се проведе в Китай, сега ще работим и за Европейското първенство по баскетбол, чийто завършек ще бъде в нашата страна - ще се играе в Белград, Зренянин и Ниш. Ние сме собственици на Олимпийските игри, всички те са събития от национален интерес и трябва да ги видят всички граждани на Сърбия", поръча Маркович.

Както РТС неофициално разбра, Съветът на РЕМ на едно от следващите заседания ще приеме Правилник за спортните събития от национално право предимство за закупуване да имат телевизии с национална честота, преди всичко обществената медия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар