събота, 23 март 2019 г.

След шока в София: Трябва да си силен и да забравиш неправдата


Националният отбор на Черна гора за седми път започна квалификации без загуба, смесени емоции преди гостуването на Англия в понеделник.

По шокиращ, невероятен, скандален, накратко - начин, който е много тежко да бъде приет, Черна гора остана без победа в София на старта на квалификациите за Европейското първенство 2020 (1:1).

Получавали са "соколите" голове в последните минути - един такъв точно от България на Под Горица преди 11 години, в първия квалификационен мач в историята си (2:2) - но околностите при които отборът на Любиша Тумбакович остана без две точки в България болят още повече от гола на Благой Георгиев в допълнителното време на 6 септември 2008.

Ако УЕФА беше въвела ВАР в квалификациите за Мондиала, или поне в такива мачове да имаше съдии зад вратите, френският арбитър Руди Буке не би отсъдил кардинална, за това ниво надпревара непростима грешка, нарушението на Йовович над Костов, направено поне половин метър извън линиите на наказателното поле, да охарактеризира като дузпа. И то в 82-ата минута, когато черногорските привърженици вече започнаха да отброяват до големия триумф.

Следователно, в София да имаше много от това което го няма, а да имаше поне троха справедливост, черногорските футболисти вероятно биха се върнали с три точки в Подгорица и осъществили капитална победа на старта на квалификациите за Европейско първенство.

Съдийската комисия на УЕФА може би ще накаже Буке, може би няма, може би 42-годишният рефер от Амиен се е хванал за главата когато след мача е видял каква грешка е направил, но нищо от това вече не може да помогне на Черна гора, която трябва да приеме ремито в София, да забрави неправдата - колкото и тежко да е - и да се обърне към спектакъла с англичаните (понеделник) и продължението на квалификациите за Евро.

Тумбакович в изявлението пред българските медии преди мача беше само частично доволен от точка, вероятно би я приел, ако му я бяха предложили преди срещата, но това не е реми, което ще се празнува.

Най-лошото - заради околностите, които са обективни, а не субективни.

Много се случи вчера на стария стадион "Васил Левски", от вълнуващия мач остана голата статистика, която е положителна за Черна гора.

И в седмия мач в началото на някакъв квалификационен цикъл, смятайки и миналогодишната Лига на нациите, "соколите" не познават загубата, а Тумбакович направи трето поредно равенство на старт на цикъл, трето в гостуване, трето против съперник от Балканите (след двете предишни в Румъния).

Неговите избраници, жестоко отслабени без капитана и заместник капитана, Стеван Йоветич и Стефан Савич, изиграха чуден мач на старта на новите квалификации - несвързано и безидейно в първото полувреме, в което имаха една колосална възможност, а много по-добре, по-бързо и по-конкретно във второто, в което изпуснаха възможността да вкарат и втори гол. Всъщност, дадоха възможност на съдията да ги осъди...

Голяма възможност в 18-ата минута пропусна Мирко Иванич (беше сам срещу Михайлов, когото уцели в крака), и то в част от мача когато противникът беше много по-опасен, в който нашата отбрана, начело с вратаря Петкович, успяваше да поправи редицата пропуски на полузащитата и крилата, които често губеха топката в опасната зона.

Очевидно трябваше гол на Черна гора да се отблокира, а за гол трябваше екстра ход на индивидуалност.

Стефан Мугоша в 50-ата минута напомни на Мирко Вучинич от най-добрите дни, с десния крак финтира единия български бек, с левия се отърва от другия, а тогава майсторски стреля от ивицата на наказателното - в ъгъла на вратаря Михайлов.

"Батрович говори за черногорците сякаш са бразилци", беше заглавието на един портал от София, което намекваше, че изявлението на нашия футболист, който играе в България е, че сме по-добри от тях чак и без Савич и Йоветич. След повеждането, черногорците "продадоха" на българите няколко бразилски акции - феноменална комбинация на Бечирай и Янкович в 61-ата минута завърши с удар на Иванич покрай гредата, Марушич две минути по-късно трябваше да подаде топката към Бечирай, в ситуация двама на един, когато българската отбрана вече беше в нокдаун...

Оказа се, че това бяха моменти когато нашата селекция изпусна победата в София, българите бяха "готови" за още един гол. Черна гора не стигна до триумфа, въпреки че имаше още една възможност необходима за триумф в такива гостувания - вратарят Даниел Петкович, който спаси чисто положение на Ивелин Попов, но не можа да се справи с подарената дузпа на Неделев.

И след дузпата, по един голям шанс, резервата Больевич пропусна възможността да поправи (не)правдата, а българинът Минчев допълнително да ни "закопае".

Автор: Данило Митрович

Няма коментари:

Публикуване на коментар