четвъртък, 28 март 2019 г.

Черногорци отнеха знаме на англичани. Тогава чуха историята за него и го върнаха


След мача между Черна гора и Англия (1:5) в квалификациите за Европейското първенство видяхме необичайна привърженическа история. Докато УЕФА разследва расистки скандирания от стадиона Под Горица, на другата страна са тема сблъсъците между черногорските и английските привърженици. След двубоя в Подгорица след спречквания английските привърженици са останали без десетина свои знамена. Едно от тях е специално.

"2002. Lewis 2006", гласи надписът на английското знаме което, между останалите,  премина в ръцете на привърженическата група Ултра Црна гора. Става дума за реквизит, който може да се види на всички мачове на английския национален отбор и Уест Хем, клубът за когото са собствениците на знамето. В привърженическия кодекс отнемането (на жаргон наказването - б.р.) на знаме на противникова запалянковска група е най-голямата победа и потвърждение за доминация. Този път заради едно знаме се направи изключение.



Публикация, споделена от Balkanski Navijači (@balkanskinavijaci) на
Малкият Люис е бил на едва четири години когато е починал, а неговият баща и по-големият му брат вече 13 години не се разделят със знамето, което има по-дълбоко послание от всички останали. Символизира събирането на семейството. След отнемането на знамето в социалните мрежи англичаните започнаха акция и помолиха черногорците да им помогнат и да върнат ценния сувенир.

Отговорът от другата страна беше бърз. Привържениците донесоха знамето в британското посолство в Подгорица, откъдето ще бъде върнато на собствениците в Лондон...

"Беше битка пет на пет след мача. Отнехме им около 10 техни знамена, а сред тях беше и това. Разбира се, на знамето винаги е изписано някакво значение, денят на основаването на групата или нещо такова, а на това пишеше 2002 - 2006 и името Люис и никой не предполагаше каква история стои зад това. Бързо пристигна информацията, че знамето се търси, защото има специално значение. Решихме да го върнем на собственика. Бяхме в контакт с бащата, благодари за разбирането, а знамето днес е предадено в британското посолство, което ще го изпрати в Англия и предаде на собственика", разкри източник от Ултра Црна гора и допълни:

"Накрая това се оказа история за геройство и човечност."

Членове на групата Драч, които са отнели знамето, са говорили с бащата на починалото момченце и сблъсъкът е завършил мирно, а бащата на Люис е благодарил чрез Туитър...

"Щастлив съм, че мога да потвърдя, че знамето е предадено на британското посолство в Черна гора и утре ще ми бъде предадено. Още веднъж, благодаря на всички за голямата помощ", написа.

Колко е важно знамето, свидетелства и реакцията на официалния профил на английския национален отбор...

"Прекрасни новини, какво облекчение", поръчаха от там.


Припомняме, преди повече от четири месеца привърженици на Рад под името United Force върнаха едно знаме на Торсида, което се озова в техни ръце, след като сръбската полиция арестува 30-ина привърженици на Хайдук заради кражба на бензиностанция по време на връщане от мач срещу Славия в София в Лига Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар