петък, 18 октомври 2019 г.

Трофеят за световен шампион е в Цървена звезда


На стадион "Райко Митич" днес пристигна трофеят, който принадлежи на всеки клубен шампион на света! Звездашите ще имат възможност да го видят за пръв път от 17 часа (местно време) пред Музея.

Известното поколение на Цървена звезда от 1991 година е обявено за шеста звезда на Звезда заради най-големия успех на югославския клубен футбол, а именно покоряването на Европа и света през тази година.

Обаче, всички победители в тогавашната Междуконтинентална купа от 1960 до 2004 година, до 27 октомври 2017 година не бяха признати за клубни шампиони на света. От тази дата Световната футболна централа прие решение, че всички отбори, които в този период са печелили Междуконтиненталната купа им се признава тази титла като официална титла за шампион на света. ФИФА с това отхвърли оспорванията на световните победители, тъй като до 2004 година играеха само шампионите на Европа и Южна Америка, а от 2005 за купата се борят клубните първенци на всички континенти. Оттогава нищо не се е променило, защото трофея печелят само европейци и южноамериканци.

Нито един клуб досега в своите витрини нямаше официалния трофей за шампион на света. В музеите на носителите на престижната титла досега можеше да се види само спонсорския трофей.

Наскоро ФИФА даде зелена светлина и сега европейските великани получиха трофея предназначен за шампион на света, а сега той пристигна и на Маракана. От днес ще краси музея на Звезда, който ще бъде още по-значим и по-богат заради факта, че малък брой клубове могат да се гордеят с точно този трофей.

Отборът, който в Токио победи Коло Коло с резултат 3:0 предвождаше стратегът Владица Попович, а съставът беше: Милойевич, Радинович, Найдоски, Стошич, Василийевич, Югович, Белодедич, Раткович, Панчев, Михайлович, Савичевич. Головете за белградчани вкараха Югович в 19 и 59, и Панчев в 72 минута.

Клубът реши да изложи трофея за шампион на света преди днешния шампионатен мач с Рад, за да всички, които желаят да се снимат с титлата за световен шампион да могат да го направят. Трофеят ще бъде поставен на западната трибуна на стадион "Райко Митич" на входа в музея на Цървена звезда от 17 часа.

Сега има и материално доказателство за онова което с гордост се изговаря, че Цървена звезда е шампион на света!

Няма коментари:

Публикуване на коментар