вторник, 28 април 2020 г.

Легенда на Динамо (З): Ако играех за Звезда, щях да имам 100 мача за Югославия!


Известният футболист на "модрите" за малкия брой участия в националния отбор "вини" това, че е играл за Динамо...

Един от най-добрите футболисти, които Динамо (Загреб) е имал в своята история всякак е Марко Млинарич.

Известният полузащитник е роден през 1960 година в Загреб и е израснал именно в екипа на Динамо за който е изиграл чак 613 мача - в два мандата. Бил е част от отбора, който печели титлата в Югославия през 1982 година, докато на "Максимир" се завръща да завърши кариерата през сезон 95/96.

Млинарич е избран за най-добър футболист на Югославия през 1987 година, играл е още за Оксер и Кан в чужбина, а за държавния отбор има едва 17 участия...

Наистина, конкуренцията по това време е била "пъклена", а той е ядосан, че не е бил в списъка с футболисти, които са отишли на Световното първенство през 1982 година. Тогавашният селекционер Милян Милянич не го вика в отбора, а дълго са кръжили слуховете за "националния ключ".

В тази селекция са двама футболисти на Динамо (Зайец и Деверич), а за Млинарич не е имало място.

"Динамо в националния винаги е бил занемарен. От памтивека. От Руде Белина и Ламза па до Кранчар. По какво Кранчар беше по-лош от Пижон Петрович? Не ме извикаха за СП 1982 година и за мене беше неправда и ми беше много жал. А и да ме бяха извикали, въпросът е дали изобщо бих играл", каза Млинарич за "Вечерни лист" и допълни:

"Когато бях част от делегацията на Динамо при нашия комисар в Белград Тодорович, фоторепортерът на Темпо Волтер Ядрешин ми каза "Да си играл за Звезда, би имал 100 участия за националния отбор."

Млинарич в екипа на националния отбор вкара един гол, съжалява, че няма повече.

"Нямах самоувереност, вяра в себе си, заради това не играех добре за националния. Не можех да се отпусна както в Динамо", обясни Млинарич и допълни, че смята, че се е плашил да сбърка всеки път когато е обличал екипа на националния отбор.

Автор: Милутин Вуйчич

Няма коментари:

Публикуване на коментар