вторник, 28 април 2020 г.

Най-голямото свидетелство за уреждане в Европа: Динамо (Б) е плащал на съдиите!


Корнел Дину разказа как съдиите носели куфари с пари докато Секуритате подслушвала срещите на противниковите отбори

Стяуа от Букурещ през 1986 година спечели Купата на европейските шампиони и стана първият клуб от Източна Европа, който успя да го постигне, преди Цървена звезда да го повтори пет години по-късно.

Беше най-големият успех на румънския футбол, но две години по-рано нейният най-голям противник Динамо (Букурещ) беше на прага на сензационен успех когато достигна полуфинала, където го спря Ливърпул, бъдещ шампион.

През този сезон Динамо е воден от Николае Думитру, а негов помощник е бил Корнел Дину, легенда на клуба, който точно е завършил кариерата в която е носил само екипа на клуба от Букурещ.

Дину в момента заедно с привържениците води "война" против актуалния собственик на клуба Йонут Негоица, който обяви възможен банкрут, но неговите най-нови изявления може би няма да се харесат на истинските поддръжници на румънския великан.

В разговор за румънския "Газета" той говори за славния сезон на Динамо от Букурещ и разкри детайли, които не правят чест на клуба.

Дину твърди, че румънците в известния сезон 1983/84 подкупвали съдии в европейските турнири и сам им е носил куфари с пари, а румънската тайна служба в хотелите подслушвала срещите на противниковите отбори.

Динамо направи една от най-големите сензации, елиминирайки Хамбургер във втория кръг.

За този мач футболистите на Динамо се подготвяли две седмици на планина, за да достигнат физическото ниво на което са били немците.

Обаче, освен тези подготовки, обявени са и такива в които е участвала и тайната служба Секуритате, която е осигурявала пари за подкупване на съдиите.

Преди първия мач в Букурещ президентът на Динамо помолил Корнел Дину да предаде на съдията Ян Кизер подарък, па той му е дал куфар пълен с пари, а легендарният футболист се присети за тази "задача".

"Дадох му парите, а той на мен вратовръзка и някакъв сребърен пръстен. Чак, преди да му го дам, отворих куфара, интересуваше ме колко пари има вътре. Бяха само европейски банкноти, швейцарски и френски франкове, марки... А ги получих от Секуритате", разказа Дину.

Динамо печели този мач с 3:0, с безрезервната помощ на Кизер, който чак предупреждавал Дину да смирява някои, които прекалявали с влизанията, като Йонел Аугустин.

Тогавашният треньор на Хамбургер, известният Ернст Хапел, беснеел поред терена, дори и прекъснал мача, но всичко било напразно. След победата с 3:0 и поражението с 2:3 в реванша Динамо се класирал напред.

В следващия кръг ги чака Динамо (Минск), а съименникът от Букурещ работи по изпробваната рецепта.

"Носих чанта с пари на съдиите в Тбилиси, където играхме, и в Букурещ. В Съветския съюз беше трудно да се стигне до съдията Кастильехо, защото го пазеше КГБ, но успях", каза Дину.

Реми 1:1 в гостуването и минимална победа въпреки доминацията на съветите бяха достатъчни на Динамо за класиране на полуфинала, където ги чака Ливърпул, с Йън Ръш, Греъм Сунес, Кени Далглиш..

Англичаните спечелили първия мач с 1:0, а тогава в Букурещ с голове на Ръш стигнали до победа с 2:1.

Дину разкрил къде е забуксувал Динамо.

"Не можахме да подкупим съдията като в предишните европейски мачове. Освен това Ливърпул реши тактически срещи да не провежда в хотела, така че нашата тайна служба не можа да ги шпионира и да ни даде данни за тактиката", сподели Дину.

Ливърпул така се класира на финал в който след продължения победи Рома с 4:2 след дузпи, а полуфиналът в КЕШ остана най-големият успех на Динамо от Букурещ.

През следващия сезон Дину пое отбора като старши треньор, а призна, че практиката с подкупването на съдиите е продължена.

"През следващия сезон играхме против Бордо, а ни съди шотландецът Браян МакГинлей. Свързахме се с него още докато беше в Шотландия, а Секуритате подготви торба с 25 000 долара. Васил Ангел трябваше да занесе торбата, но изчезна с нея. Имахме 16 възможности, но шотландецът ни "закла". Завърши 1:1 (първият мач 1:0 за французите, б.а.) след гол в продълженията и Бордо се класира напред", разказа Дину на края на разговора, който очевидно хвърля петно върху най-големия успех на клуба.

Иначе, няколко години след това Динамо (Букурещ) попадна в центъра на вниманието, защото неговият нападател Родион Каматару беше обявен за най-добър стрелец в Европа, но всъщност първият човек в Румъния Николае Чаушеску му "уреди" това признание...

Няма коментари:

Публикуване на коментар