сряда, 27 май 2020 г.

Голямото дунавско дерби - полицията срещу народа


Славна е и велика историята на унгарския футбол. И забравена. Будапеща като стара футболна цивилизация е създала пет големи клуба и с това много градски дербита. Ференцварош, МТК, Уйпещ, Хонвед и Вашаш. Всеки от петте будапещенски колоса има най-малко 110 години и много трофеи зад себе си. Макар че имат и богата предвоенна история, комунизмът, който ще завладее Унгария в средата на 20 век ще ги подреди по следния начин:
Ференцварош - народният клуб; МТК - най-богатият, еврейски клуб; Уйпещ - полицейският клуб; Хонвед - военният; Вашаш - работническият, по статуса и всичко което го обикаля нещо най-близко до ОФК Београд.

Съперничествата на будапещенските клубове не са много по-млади от Купата на ФА, най-старият турнир в света и спадат сред най-големите в този дял на Европа. Най-голямото дерби на Унгария първо е бил сблъсъкът между Ференцварош и МТК, за да с времето върховенството да поеме дуелът Ференцварош - Уйпещ. За пръв път около титлата сериозно са "кървели" в първата половина на тридесетте години, за да голямото съперничество да стигне връх през шейсетте и седемдесетте години.

И това е било някак съвсем естествено за режим като унгарския, съответно за така враждуващо общество. Полицията против гражданите на улиците; полицейският клуб против гражданския, народния, на терена.

Унгарската революция през 1956 се взима за повратен момент в историята на тамошния футбол. Най-добрите унгарски футболисти бягат от страната, най-добрият клуб в тази епоха (Хонвед) на практика се разпада, а върховенството малко по малко поема Уйпещ и става най-омразния клуб в държавата. Докато Ференцварош тъне под комунизма, Уйпещ расте. А с тях расте и съперничеството. За 40 години под съветска шапка Фради е взел шест титли. Уйпещ само в една поредица - седем. Между 1969 и 1975.

До петдесетте години Уйпещ (в превод Нова Будапеща) е бил отделен от града. С това и съперничеството се основава и на контраста град и село. За Фради са викали всички немци в Унгария, най-големият брой хора в градовете, но и в провинцията. Базата привърженици на Уйпещ е доста свита и ограничена в пространството откъдето идва клубът. Днес това разделение не се забелязва. Поддръжниците на Ференцварош главно наблягат на историята за своята "опозиционна дейност" и борба против комунизма, етикетирайки при това най-големия съперник като "окупатор", заради периода в който Уйпещ важи за политически клуб.

Най-пламенните привърженици на лилавите опитват да се защитят с история, която датира от тези времена, а която разказва, че специалната полиция (под чийто контрол клубът бил), нещо като УДБА и ДС, арестувала и погубила защитника Шандор Суч, под обвинение за голямо предателство и опит за бягство от държавата.

Суч е бил на 29 години и играел за - Уйпещ. Аналогията е ясна. Привържениците на този клуб се питат защо полицията би убила собствен играч?!


Унгарският футбол е започнал да потъва от средата на петдесетте, но добрите познавачи на историята на източноевропейските клубове знаят, че будапещенските великани са играли голяма роля в европейските турнири още няколко десетилетия. Изпъквали са точно Ференцварош и Уйпещ. Фради има три финала в Купата на УЕФА и два полуфинала, както и един четвъртфинал в КЕШ. Лилавите са играли един финал в Купата на УЕФА, полуфинал в КНК и стигнали на крачка от финала в КЕШ през 1974, когато ги елиминирал Байерн (Мюнхен).

Окончателният крах последвал точно в средата на седемдесетте. Този полуфинал на Уйпещ в КЕШ, финалът на Ференцварош в Купата на УЕФА (когато елиминира Цървена звезда в полуфинала) и после само още "инцидентът" Видеотон от 85-а, когато през сараевския Железничар пробил до финала в Купата на УЕФА.

Тоталното пропадане на унгарския футбол най-добре е обрисувано в онзи бараж - двата мача с Югославия през 1997, когато плавите в борба за Мондиал им забиха 12 гола (7:1 и 5:0). Клубовете им все по-често ще завършват европейските излети през юни и юли, а на трибуните не се събирали повече от две-три хиляди човека.

Всички будапещенски великани, всички до един, са доживели поне по веднъж да изпаднат във втора лига. Голямата криза не заобиколила никого. В началото на новото хилядолетие пари започнали да се влагат в някакви нови проекти, титли са печелили Дебрецен, Фехервар (Видеотон) и Дьор, за да будапещенци да обявят завръщане на голямата сцена през 2016, с първото коронясване на Фради след 12 години чакане.

И докато зелено-белите се изправили на крака, Уйпещ продължава да се гърчи. В момента е девети в класирането със само точка повече от първия отбор, който е в зоната на изпадащите, а днес го очаква дерби с Фради. Отложен мач от 20 кръг. По-лош момент за голям мач не са могли да си представят и в най-черните сънища.

Този мач няма да прилича на никой от онези от славните времена - за тези дни си спомнят само имената на стадионите на тези два клуба; на Ференцварош е кръстен на единствената унгарска Златна топка Флориан Алберт, а на Уйпещ на втория голмайстор в унгарския футбол Ференц Суса, автор на близо 400 шампионатни гола за лилавите - но напрежението и привърженическият колорит в града сигурно няма да липсват. Особено, защото почти всички запалянковски групи в Унгария са десничарски ориентирани и склонни към хулиганство.


Фради влиза в дерби №278 като фаворит. Става въпрос за най-добрият унгарски състав от вече две години с перспективния треньор Сергей Ребров на пейката и някои интересни играчи. Тук са и няколко унгарски национала, белорусинът Сигневич, норвежецът Токмак Нгуен, бразилецът Израел, играещият под наем от Шахтьор Зубков, силният нападател Франк Боли... Качество по най-добрият начин демонстрираха през есента в Лига Европа. Не изгубиха от Еспаньол и Лудогорец, биха московския ЦСКА. За малко не преминаха групата.

Уйпещ от пейката води сръбският специалист Небойша Вигньевич. В състава няма звучни имена, нито играч по-скъп от 450 000 евро. Фактът, че са домакини в това дерби би трябвало да е облекчаваща околност за Уйпещ, но не е точно така. Поне що се отнася до статистиката, защото този отбор играе много по-добре като гост. У дома само две победи през този сезон.

Нещо повече, трябва да се има предвид, че Ференцварош не е печелил на Суса в трите последни срещи - всичките три завършиха наравно.

През последните години дербито Фради - Уйпещ се характеризира с много малък брой голове. В шестте предходни дуела само веднъж са паднали повече от 3, веднъж е било 1:1, а в четирите останали дуела завършват с 0 или 1 гол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар