петък, 12 юни 2020 г.

"В Белград живя футболът"


Немската преса с недоверие извести за белградското дерби, което, насред епидемия, се изигра с хиляди привърженици. Но в отделни текстове се усеща и жал за такава атмосфера.

"Това дерби всъщност би трябвало да бъде случай за Института по обществено здраве", пише таблоидът Билд за полуфинала от Купата на Сърбия в който в сряда Партизан победи Цървена звезда с 1:0.

"Препоръчаното отстояние от един метър почти никой не го спази, пространство е оставено само между привърженическите сектори. Слабо са се носили и маски, но пък затова обилно горя пиротехника", допълва вестникът.


"Такива неконтролирани събития отново ще засилят разпространението на вируса", цитира Билд думите на доктор Флориян Кайнцигер, който е участвал в изработването на концепцията за сигурността за продължаването на Бундеслигата без публика.

Немските медии главно съобщават, че на мача е имало 20 или 25 хиляди човека, макар че официалната бройка казва, че на стадиона на Партизан са били 15 803 привърженици.

Такива големи струпвания, от появата на пандемията, в Германия се проведоха само през миналия уикенд когато на протести против расизма в Мюнхен имаше 25 000 човека, в Берлин, Кьолн и Хамбург над 10 000. Но тук участниците главно носеха маски, и по-често спазваха отстояние.

Един неназован служител на Футболния съюз на Сърбия е разказал за популярния немски портал t-online.de, че вече два дни западноевропейски медии го бомбардират със запитвания "с главно негативни въпроси и обвинения, че мачът се е изиграл".

Порталът се пита дали белградското голямо дерби ще бъде superspreader-събитие, сбирка на която бързо и безконтролно се шири вирусът. "Изчаква се как ще се развие броят на заразени в Сърбия, особено в Белград."

Всекидневникът Тагесшпил сравнява атмосферата от Белград с онази от Мюнхен, където Байерн също в полуфинал победи Айнтрахт.

"В Мюнхен се чуваше удрянето по топката и подвикванията между играчите и треньорите. Акустиката на огромния стадион само засили това мрачно настроение. В погледа на атмосферата, в Белград живя футболът, в Мюнхен беше мъртъв", пише този вестник.


Авторът се пита защо не е възможен среден път между Белград и Мюнхен, да речем капацитетът на стадиона да се запълни до една трета със строг контрол отстрана на стюардите.

"Опасността вирусът да се шири при такива условия е многократно по-малка отколкото да речем в търговските центрове, които са отворени вече седмици. Особено, защото, с цялото уважение, привържениците в Германия не са с толкова гореща кръв като онези в Сърбия", допълва Тагесшпил.

Автор: Неманя Руйевич

Няма коментари:

Публикуване на коментар