сряда, 22 юли 2020 г.

Никой не прави това така добре както те


Борусия все по-често ще отнася победи на футболния пазар, пред много по-богати клубове...

Новата млада супер звезда на Борусия от Дортмунд Джуд Белингам (17) обясни за клубната телевизия защо е избрал жълто-черните пред Байерн, Ливърпул, Челси и Манчестър Юнайтед, докосвайки така още веднъж историята за най-добрата фабрика за полиране на футболни бисери.

"Нито един клуб в света не е толкова добър в развитието на млади играчи и подготовката за следващото ниво", каза Белингам, ново попълнение от Бирмингам срещу 25 000 000 евро, към когото на Вестфален имат големи очаквания и надежда, че отново са направили удар, както с Джейдън Санчо.

Твърдите привърженици на Борусия така ще получат (по някакъв начин) потвърждение на своите страхове, че великанът от Дортмунд сериозно се впусна в бизнес, който от един голям клуб, някогашен шампион на Европа, прави развойна база за най-големите и най-богатите, занемарявайки основните цели - резултати и трофеи. Онези по-реалистичните, все пак, са възхитени, че през идния сезон ще имат възможност да гледат на Вестфален някои от най-добрите млади играчи в Европа.

"Активно към нас се обръщат и семейства на талантливи играчи и различни агенти. Всички те виждат нас като идеал за развоя на своите деца и клиенти", каза наскоро спортният директор на Борусия Михаел Цорк.

С напускането на Юрген Клоп Дортмунд се обърна към влагането в млади играчи, очевидно наясно, че след две титли идва времето на Байерн. И още на самия старт жълто-черните имаха много късмет. Доведоха Осман Дембеле от Рен за 15 000 000 евро, през 2016, за да след 18 месеца неговата пазарна цена да скочи със 108 000 000 евро?! Последва един от най-големите трансфери в историята на футбола, Барса го купи в сделка, която накрая може да излезе цели 145 000 000!

С такъв вятър в платната Ханс-Йоаким Ватцке и неговите сътрудници продължиха от година на година да купуват млади футболисти с най-голям потенциал. Така Борусия в само две момчета от актуалния състав има капитал от близо 200 000 000 евро. Става въпрос за Джейдън Санчо и Ерлинг Халанд. Санчо пристигна от Манчестър Сити за малко над 7 000 000 евро - днес струва около 120 000 000. И то в епохата на корона кризата. С Халанд историята е малко по-различна. Норвежецът без оглед на годините пристигна като наложен играч, след многото голове в екипа на Залцбург, па и цената беше по-голяма - 20 000 000. Но никой не се съмнява, че става въпрос за върховен ход, защото Борусия след страхотния старт на Халанд в Бундеслигата я чака най-малко 50 000 000 евро чиста печалба.

Жълто-черните в актуалния състав имат още два големи таланта от които са пресметнати големи приходи. Единият е Джовани Рейна (17), който с Белингам в бъдеще трябва да е носител на играта, докато френският защитник, двуметровият Дан Аксел Загаду (21) вече е на витрината и неговото напускане се очаква следващото лято за поне 40 000 000 евро.

Ако се сетим, че е доведен безплатно от ПСЖ преди три години е ясно, че става дума за още един чудесен ход...

Без пари, като момче на 14 години, в Дортмунд от САЩ пристигна и Кристиян Пулишич. Миналата година за него Челси плати 64 000 000 евро. А огромна печалба Борусия регистрира и от трансфера на Пиер-Емерик Обамеянг, макар че на Вестфален не дойде в крехка младост. Габонецът отиде в Арсенал като 28-годишен срещу 63 000 000, което ще рече, че чистата печалба от него е около 50 000 000 евро.

Борусия всякак не е единственият клуб, който работи успешно по този начин, но впечатлението е, че в последните пет, шест години греши най-малко. И при купуването и при решението кога е подходящ момент за продажба.

Немците не философстват излишно когато опитват да стигнат до формулата на успеха на Дортмунд, па казват: Борусия е толкова голям клуб, че почти всеки сезон има гарантирано участие в Шампионската лига, което е важно за развитието на младите играчи. А същевременно не е толкова голям клуб да има императив за спечелване на трофеи. Така няма напрежение, което също умее да бъде решаващо в подготовката на големите таланти. Преди всичко, защото на треньорите им е позволено да налагат в титулярните 11 момчета на по 19, 18, па чак и на 17 години...

Няма коментари:

Публикуване на коментар