четвъртък, 6 август 2020 г.

УЕФА праща половината Балкани да "домакинстват" в Кипър


Чака се обявяване на решението на УЕФА повечето отбори от нашия регион да играят квалификациите за турнирите извън своите държави.

Повечето балкански клубове това лято ще имат утежняваща околност да осъществят амбициите на европейската сцена, защото, както стоят нещата, в първите два кръга, а може би и до края на квалификациите, ще играят всички мачове в чужбина!

УЕФА още не е съобщила, но Спортски журнал има информация, че решението на практика е взето и повечето отбори от нашия регион, заради лошата епидемична ситуация, ще трябва да посрещат съперниците на "сигурно място" - Кипър!

От ФС на Кипър са дали гаранции на УЕФА, че са готови да дадат стадиони и организационна логистика, от клубовете от този регион на Райския остров мачове биха играли тези от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Албания. Чака се потвърждение на решението, което ще е голям удар за Цървена звезда, Партизан, Войводина и ТСЦ.

Играенето без публика е неминуема мярка за първите два кръга квалификации, а вероятно и до края, но в такива околности домакинството не е пренебрежимо предимство. За такъв епилог управниците на сръбските клубове размислят от дълго време, подготвяли са се и за такъв сценарий, а сега е близо и потвърждението, че работата ще им бъде утежнена по този начин.

Първият сръбски клуб, който ще играе мач на европейската сцена е Цървена звезда в квалификациите за Шампионската лига, на 18 или 25 август. За Партизан и ТСЦ надпреварата за класиране в Лига Европа започва на 27 август, ще стартират от първи кръг. Войводина, като поставена заради спечелването на Купата на Сърбия, ще чака 17 септември за началото на втори рунд.

Цървена звезда до плейофа играе по един мач, а в евентуалния последен кръг за класиране в Шампионската лига я очакват два мача. В Лига Европа няма две срещи, което усложнява работата особено за Партизан, който в европейските срещи винаги се е осланял на домакинския терен.

Дали домакини ще бъдат Никозия, Ларнака или Лимасол, ще се реши допълнително, но е реално всичките три по-големи града на Кипър да бъдат включени за домакинство. УЕФА прави стратегия, с към момента ясна визия, че най-доброто решение е на Райския остров да играят отбори от особено нестабилни епидемично региони.

В Сърбия през юли е отбелязан голям ръст на заболели от корона вирус, което постави футболните клубове от страната в ситуация в УЕФА да ги гледат по специален начин.

Квалификациите ще се играят, футболът "не смее" отново да спира, но особено внимание ще се обръща на медицинските протоколи и тези по сигурността. Клубовете получават прецизни препоръки около тестовете за корона вирус и обявяването на заразени преди мачовете. Срещите няма да се отлагат при случай на няколко заразени играчи, ще се третират като контузени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар