сряда, 1 декември 2010 г.

5 централни защитника, които Венгер може да купи


Проблемите със защитата на Арсенал са очевидни и дупките трябва да бъдат запълнени, ако лондончани имат претненции да сложат край на петгодишната суша откъм трофеи. Контузиите не бяха благосклонни към Венгер, но новите попълнения в лицето на 30-годишния Себастиан Скилачи и 25-годишния Лоран Кошчелни определено не заздравиха положението. В отсъствието на трайно контузения Томас Вермаелен единствен на ниво се представя Йохан Джуру.

Според последните информации мениджърът Арсен Венгер проявява интерес към триото от Болтън Гари Кейхил, Бреде Хангеланд и Фил Ягиелка, които имат богат опит във Висшата лига, но както обикновенно цената им не е по вкуса на французина. При поискани 4 милиона паунда за вратаря Марк Шварцер Венгер твърдо реши, че няма да плати повече от 2,5 милиона и сделка не се състоя. Ето пет имена на централни защитници, които могат да удовлетворят "Професора" откъм цена и определено демонстрират качества да играят в голям отбор.

Федерико Фазио (Аржентина)
клуб: Севиля
възраст: 23 години
височина: 1,95 м
Цена в евро: 7,5 до 10 милиона

Аржентинецът с италианско гражданство е завършен защитник с голям потенциал. Той замени Скилачи при продажбата му на Арсенал и се оказа фантастично попълнение. Фазио може да играе като централен бранител, по левия фланг и като дефанзивен халф, какъвто беше в края на сезон 2007/2008 г. Много силен физически и с добри способности при играта с глава. Доста бърз и подвижен за бранител с такива габарити, а умението му да отнема топката е страхотно. Може да поработи над подобряване на техниката и агресията си. Все още му предстои дебют за мъжкия национален отбор на Аржентина, но вече има опит в младежките формации на "гаучосите". Продукт на школата на Севиля, като преживя няколко контузии в старта на кариерата си. Венгер обича нешлифованите диаманти, а той е такъв.

Фернандо Аморебиета (Испания)
клуб: Атлетик (Билбао)
възраст: 25 години
височина: 1,92 м
Цена в евро: 10 до 15 милиона

Испанецът, който е роден във Венецуела, е много силен централен защитник с отлично чувство за позициониране. Той е бърз и висок, а тази комбинация е трудна за противодействие отстрана на нападателите, които се изправят срещу него. Много силен в борбата за топката и със страхотен поглед над играта. Аморебиета е универсален бранител, който може да играе и като ляв бек и ако продължава така ще се превърне във футболист от най-високо ниво. Дебютира на 20 години в Примера Дивисион и вече има 144 мача, което го прави титуляр в редиците на Атлетик. Много вероятно е да замени застаряващите Пуйол, Капдевия и Марчена в националния отбор на Испания, където дебютира през 2008 г под ръководството на Дел Боске.

Адил Рами (Франция)
клуб: Лил
възраст: 24 години
височина: 1,90 м
Цена в евро: 7,5 до 10 милиона евро

Само страстните привърженици на Лил видяха потенциала на французина преди треньорът Клод Пюел да му даде първи минути в Лига 1 на старта на сезон 2007/2008 г, след като беше закупен от четвъртодивизионния Фрею. До есента Рами вече беше основен компонент от защитата на Лил, като оттогава има 104 мача и 7 гола за клуба. Той е много упорит защитник с отлично чувство за пласиране. Допринася и подобно на Вермаелен може да изпълнява пряк свободни удари. Представянето му хвана окото на сегашния национален селекционер на Франция Лоран Блан, а преди него и на Доменек. Досега Рами има шест мача за "петлите" и изглежда дълги години ще пази подстъпите към вратата на родината му.

Давид Луиз (Бразилия)
клуб: Бенфика
възраст: 23 години
височина: 1,88 м
Цена в евро: 20 до 30 милиона

Бразилецът е един от най-обещаващите централни защитници в света, като засега е най-вероятно да премине в Интер. Луиз е силен, бърз и интелигентен, като притежава способността да се движи грациозно с топката. Надарен е с отскок и добри умения с глава, а през сезон 2008/2009 г игра като ляв бранител за Бенфика. Луиз има такъв потенциал, че дори двугодишната му травма през сезон 2007/2008 г не бива да смущава Венгер. След Мондиал 2010 е твърд титуляр за Бразилия и вече има четири мача, заменяйки застаряващия Жуан.

Бенедикт Хьоведес (Германия)
клуб: Шалке
възраст: 22 години
височина: 1,87 м
Цена в евро: 7,5 до 10 милиона

Немецът е висок и агресивен централен защитник, който също така е бърз и много добър в играта във въздуха и в двата краища на терена. Започна да се изявява през сезон 2007/2008 г, а в Шалке от 2001 г. Хьоведес е универсален играч, като в школата се изявява като дефанзивен халф, като има способности и като десен защитник. Подписа нов договор с "миньорите" до 30 юни 2014 г. С повече опит 22-годишният футболист може да стане още по-добър. До момента има 72 мача за Шалке и участия за всички младежки национални отбори на Германия от 18 до 21-годишна възраст. Играе с десния крак, което ще допълни Вермаелен, който играе с левия. Това се нрави на Венгер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар