събота, 22 януари 2011 г.

Фърги зарежи Рууни, Бербо и Чичарито бележат


"Не е необичайна ситуация когато нападател премине през период без да вкара и това е свързано с увереността. Виждам го често - когато бележат не мислят, че могат да изпуснат, а когато не вкарват мислят, че никога няма да се разпишат. Това е житейски факт".

Това бяха думите на сър Алекс Фъргюсън във вечерта на Нова година след 12 месеца, в които Уейн Рууни вкара един гол за Манчестър Юнайтед, след като се контузи на 1/4-финала на Шампионската лига срещу Байерн (Мюнхен). Английският национал се разписа в третата минута при победата с 2:1 над Уест Бромич Албион, но няма друго попадение на сметката си.

Въпреки слабата форма Фъргюсън продължи да се доверява на Рууни, вместо да дава шанс на тандема Димитър Бербатов и Хавиер Ернандес. Отбелязването на голове е колкото до увереност, толкова и до техника и възможности - дори най-слабите нападатели са имали своите резултатни периоди през годините. Златното правило гласи, че когато стрелците са във форма играят. Това обаче не е случая с Бербо и Чичарито.

Статистика през сезона до момента:

Рууни - 12 мача, 2 гола, 7 асистенции, 21 удара, за да вкара
Чичарито - 15 мача, 6 гола, 1 асистенция, 4,5 удара, за да вкара
Бербатов - 18 мача, 14 гола, 2 асистенции, 4,2 удара, за да вкара

Рууни има голямо предимство при асистенциите над дуото, но англичанинът изостава от чуждестранните си съотборниците си по всички други показатели. Доста критики бяха отправени към Бербатов от идването му на "Олд Трафорд" през 2008 г. Българската звезда подписа срещу 30,75 милиона паунда, платени на Тотнъм. През първите си два сезона Бербо вкара 37 гола в 106 срещи, което прави 35% успеваемост, докато Рууни има 56% - 64 гола в 113 мача.

През този сезон попаденията на Бербатов не само изведоха "Червените дяволи" на върха във Висшата лига, но и компенсират сушата на колегата му. В 18 мача досега нашето момче започна 17 пъти като титуляр и се разписа 14 пъти - 77% успеваемост. Въпреки чудесната си форма Бербо съвсем изненадващо отпадна от състава за три мача, като най-странно беше оставането му на пейката при домакинството на Арсенал. Малко по-рано Бербо влезе в историята, отбелязвайки пет гола във вратата на Блекбърн. Трудно е да повярваме, че Фърги би направил същото с Рууни, ако беше опънал пет пъти мрежата в една среща.

Колкото до Ернандес е донякъде разбираемо да не получава много шансове - все пак това е дебютния му сезон в елита. Въпреки това с оглед на формата и контузиите на Рууни мексиканецът има пълното право да е недоволен от седемте мача, в които започна титуляр. Ацтекът е отправил 27 шута, в които е постигнал успех шест пъти - средно на всеки 4,5 удара. Бербо успява средно от 4,2 удара, докато Рууни от 21 опита! Със средно по 3,5 шута на мач набитият здравеняк може да зарадва Фъргюсън на 6 февруари срещу Уулвърхемптън, след четири мача...

Истината за Манчестър Юнайтед е, че измежду тримата нападатели няма тандем, който да заформи сигурна огнева мощ. По отношение на вкарването Бербатов и Ернандес са явни фаворити, но се борят помежду си, защото друго място е за първия избор на мениджъра им. Дори когато играят заедно сякаш се конкурират кой ще впечатли повече. Досега няма двубой, в който и двамата да са се разписвали.

Когато става въпрос за голове - изборът е Димитър Бербатов. В срещите с Ливърпул и Блекбърн, в които Митко вкара хеттрик и пет гола, Рууни му е асистирал само веднъж. През този сезон има само една среща, в която Бербо и Уейн са се разписвали - 3:0 над Уест Хем, като англичанинът вкара от дузпа. Някои ще кажат, че Юнайтед няма проблем, тъй като все още е непобеден в първенството, но колкото по-дълго Рууни има проблем да бележи, толкова по-сериозна ще е заплахата клубът да изпусне първото място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар