четвъртък, 17 май 2012 г.

Строгата финансова дисциплина или прищявката на богаташа



Когато Байерн (Мюнхен) и Челси излязат на терена на „Алианц Арена“ в съботната вечер на финала на Шампионската лига, за победителите ще настъпи кулминацията на дълъг и труден процес да достигнеш върха на европейския футбол. Две много различни икономически стратегии ще определят подхода към величието.

Контрастът между двата модела се засили с началото на ерата на Финансовия феърплей, въведен от УЕФА. В Челси преправят икономическата си структура, за да покрият новите изисквания, докато немците вече се радват на успехи точно по желанията на управителното тяло на европейския футбол.

Съботният мач може да стане най-голямата реклама или антиреклама на Финансовия феърплей. От икономическа гледна точка Мишел Платини сигурно би бил на стадиона с шалче в червено и бяло.

Доходи

2003/2004 г

1 Манчестър Юнайтед – 259,0 млн. евро
2 Реал (Мадрид) – 236,0 млн. евро
3 Милан – 222,3 млн. евро
4 Челси – 217 млн. евро
5 Ювентус – 215,0 млн. евро
6 Арсенал – 173,6 млн. евро
7 Барселона – 169,2 млн. евро
8 Интер – 166,5 млн. евро
9 Байерн – 166,3 млн. евро

2011/2012 г

1 Реал (Мадрид) – 479,5 млн. евро
2 Барселона – 450,7 млн. евро
3 Манчестър Юнайтед – 367,0 млн. евро
4 Байерн – 321,4 млн. евро
5 Арсенал – 251,1 млн. евро
6 Челси – 249,8 млн. евро
7 Милан – 235,1 млн. евро
8 Интер – 211,4 млн. евро
9 Ливърпул – 203,3 млн. евро


Роман Абрамович пристигна в Челси и веднага промени лицето на футбола. Задълженията на клуба, които бяха в размер на 100 млн. евро бяха погасени, привлечени големи имена, пристигна мениджър от висока класа, последваха трофеи и внезапно Челси стана боец тежка категория в световния футбол. Въпреки обещанието да се самоиздържа финансово до десетилетие, бизнес моделът на клуба и днес не се различава съществено от недоброто управление в ерата на Кен Бейтс.

Според доклада на финансовата компания Дилойт за Паричната футболна лига за 2012 г доходите на Челси са нараснали с 15,1% за първите осем години при Абрамович, въпреки непрекъснатото нарастване на цените на билетите, увеличаване на приходите от телевизионни права, както и нарасналите реклами, провокирани от изкачването на „сините“ в йерархията на силите. Рекламните доходи за 2010/2011 г са 62,8 млн. евро, което е възход с 23% в сравнение с първия сезон на Абрамович – 2003/2004 г. В същото време има спад с 33% от сумата за сезон 2006/2007 г, което предполага невъзможност да се управляват правилно нарасналите печалби.

Стамфорд Бридж“ се оказва блокиращ за желанието на клуба да бъде по-силен финансово, като този месец клубът предложи да закупи земя на южния бряг на река Темза с желание да си построи нов стадион, който да има възможности за повече печалба. Джон Тери е последният юноша, който стана титуляр в първия отбор, а младоците Джош Макичран, Райън Бертранд и Сам Хъчинсън имат общо едва 23 мача досега, което поставя под сериозен въпрос ефективността на школата на лондончани.

Потенциален нов препъни камък в плановете на Челси е зависимостта от приходите от Шампионската лига. Шестото място през този сезон във Висшата лига означава, че при загуба в събота „сините“ няма да са част от европейския елит за пръв път в ерата Абрамович. Това може да доведе до голям финансов удар – 60 милиона евро от телевизионни права.

Въпреки че Челси опитва да бъде по-малко щедър отколкото беше в предишните години със заплатите, отказът да плати много при трансфера на Гари Кейхил и раздялата с Алекс и Никола Анелка, които взимаха високи заплати, уволненията на Карло Анчелоти и Андре Вияш-Боаш предизвикаха големи загуби. Евентуалното отсъствие от Шампионската лига също ще нанесе сериозен удар за следващия сезон. Една година няма да е съществен проблем, но ако е за по-дълго ще бъде притеснително“, заяви Джеф Мешър, автор на Проследител на футболните трансфери на Грант Торнтън.

Едно от притеснения на английския клуб е потенциалната загуба на спонсори. Фирмата, която слага името си на екипите – Самсунг заплашва да прекрати договора си, който вкарва в касата на „сините“ по 16,3 млн. евро на година, ако те участват в Лига Европа през 2012/2013 г.

Да си свързан с печеливш отбор е много по-добре отколкото с провалящ се, така че е нормално Самсунг да се надява Челси да може да спечели Шампионската лига. Разбира се, това ще изиграе важна роля, когато решаваме дали да подновим договора си“, заяви вицепрезидентът на корейската компания Съни Хуанг.

Подобно развитие може да се отрази пряко на терена – намаляване на приходите от наградния фонд, тв права и загуба на основен спонсор. Тези фактори могат да предизвикат компромиси в трансферната активност това лято.

Има един въпросителен знак относно това как точно УЕФА ще въведе правилата. Вече станахме свидетели на случката с Манчестър Сити и правата за името на стадион „Етихад“. Хората си задаваха въпроси дали това имаше пазарна стойност. Има клаузи във Финансовия феърплей да се изчисли загубата срещу пазарното ниво, но съм сигурен, че много клубове ще коригират данните. Също така, ако Барселона, Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Челси са в нарушение, ще рискува ли УЕФА да ги накаже с изваждане от турнирите?“, сподели Мешър.
 

Състоянието на Челси е в пълна противоположност на това на Байерн. Рекордът на мюнхенци в производството на юноши се корени частично в късмет, а в другата си част на преценка. Имена като Филип Лаам, Холгер Бадщубер, Бастиан Швайнщайгер и Томас Мюлер израснаха в школата през изминалото десетилетие, като клубът се възползва от липсата на сериозна конкуренция при подбора на обещаващи младоци в Южна Германия.

Нов напън да се развиват повече лаамовци и швайнщайгеровци е част от по-широката цел на Байерн да си проправи път в световния футбол, който напоследък се доминира от клубове с големи дългове. Докато Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид) и Барселона имат високо ниво на кредити, а Челси, Манчестър Сити, ПСЖ и Интер се издържат от богаташи, Байерн се научи да разчита единствено на парите, които изкарва.

Изпълнителният директор на баварците Карл-Хайнц Румениге с право се гордее с успеха на клуба си в счетоводните книги, като наскоро обяви, че Челси ще има сериозен проблем да покрие критериите, заложени от Финансовия феърплей за първия краен срок през 2013/2014 г. „Не е тайна, че 60% от професионалните европейски клубове са на червено. Това което знам е, че Челси няма да покрие изискванията на Финансовия феърплей към настоящия момент“, заяви Румениге.

Байерн не увеличи съществено печалбите си от телевизионни права, тъй като тези договори никога не са имали голям принос за клубовете от Бундеслигата за разлика от тези в английската Висша лига. Несъстоятелността на КирхМедия през 2002 г доведе до намаляване на сумата на общо 20 милиона евро в сравнение с цена 80 милиона евро за италианската Серия А и тригодишната сделка на стойност 1,024 милиарда евро за Висшата лига със Скай Спортс.

Постъпленията могат да се променят през това лято, след като бе подписано ново споразумение със Скай, което увеличи стойността на тв правата за Бундеслигата от 412 до 628 милиона евро. Това няма да позволи на немските клубове да се надскочат, тъй като в сила са мерки всеки да живее със спечеленото, по този модел Байерн успя да използва приходите си от вътрешния и световния пазар.

Бяха подписани изгодни сделки с Ауди и Адидас, както и редовната разпродажба на капацитета на стадиона от 69,901 места – всичко това доведе до фантастични възможности за печалба, които Байерн оползотвори напълно. В контраст с 23% възход на Челси в рекламния пазар при Абрамович, Байерн се е издигнал с 69% за същото време. В най-слабата си година мюнхенци отчитат 105,2 милиона евро – 2003/2004 г, но въпреки това са над най-силната година на Челси – 83,8 милиона евро през 2006/2007 г.

Челси редовно харчи повече от Байерн в мечтата си да триумфира в Шампионската лига, докато немците управляват безшумно и залагат на местни продукти, като Тони Кроос и Давид Алаба, които са привлечени за стотинки като юноши, но все пак бяха закупени и звезди като Франк Рибери, Ариен Робен и Марио Гомес без да се изпразва хазната. В сравнение „сините“ продължават да разточителстват на пазара, като последните скъпи покупки бяха Фернандо Торес и Давид Луис. Предходното затишие в трансферите доведе до там, че Челси не беше водеща сила в Англия.

Всъщност Байерн, който обяви печалба по-малка с 50,7 милиона евро от Челси през 2003/2004 г, достигна до 71,6 милиона евро по-голям успех от лондончани за миналата година. Това е основата, но подходът също беше много по-различен.

Заплатите в Байерн остават под 50% от общия капитал, докато Интер и Милан стигат до 85% в това направление. Баварците успяват в климат, който все още позволява открехнати вратички за клубове, работещи на забележителна загуба. Също така Байерн е силен коз в ръцете на УЕФА за доказване на необходимостта от строги финансови правила и изисквания.

Не е трудно да се предвиди, че Байерн ще става по-силен в периода, в който другите големи клубове ще трябва да се адаптират към новите условия. Челси е сред тези, които изостават в битката за отговорно финансово поведение. Пресмятайки потенциалните загуби за следващия сезон предстоящите 90 минути на финала на Шампионската лига никога не са били по-решаващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар