вторник, 15 май 2012 г.

Най-инфарктните шампионски титли във футбола


10 – 2002/03 г – Висша лига на Шотландия – Рейнджърс и Селтик

Най-големите съперници в Шотландия Рейнджърс и Селтик посрещнаха последния кръг на сезон 2002/03 г с равни точки – по 94 и еднаква голова разлика – 68 гола. Селтик победи Килмарнък с 4:0, но Рейнджърс се наложи с 6:1 над Дънфърмлайн и предотврати трета поредна титла за врага си.

9 - 2010/2011 г - ЮАР – Аякс Кейп Таун и Орландо Пайратс

Пиратите“ завоюваха третата си шампионска титла със стил. Изоставаха от Аякс Кейп Таун на 2 точки преди последния кръг, но успяха да спечелят финалния двубой с гол в последните секунди. Междувременно Аякс записа равенство и изпусна титлата заради по-слаба голова разлика.

8 – 2008/09 г - Индийското първенство – Чърчил Брадърс и Мохун Баган

Вторият сезон на професионалното индийско първенство се реши в самия край. Чърчил Брадръс и Мохун Баган влязоха в последния кръг с по 43 точки, но вторият имаше по-слаба голова разлика. Мохун Баган загуби с 1:2 от Махиндра Юнайтед, докато Чърчил Брадърс спечели с 6:2 над Мохамедан, гарантирайки не само титлата си, но и изпадането на противника си.

7 – 2006/07 г – Ередивизие – АЗ, ПСВ Айндховен, Аякс

В този трибой АЗ, ПСВ и Аякс имаха по 72 т преди последния кръг. АЗ водеше по голова разлика, но се препъна срещу Екселсиор след ранен червен картон. Аякс се озова в лидерска позиция, след като се наложи с 2:0 над Вилем ІІ, но радостта беше за кратко. ПСВ убедително се разправи с Витес – 5:1 и отборът от Айндховен направи голова разлика 50 при 49 за Аякс. Филип Коку стана герой с попадението си в 77-ата минута.

6 – 2009 г – Кампеонато Бразилейро – Фламенго и Интернасионал

Преди последния кръг Фламенго имаше преднина от една точка пред Интернасионал. Лидерът играеше срещу Гремио, като се очакваше противникът да загуби, за да не даде шанс на най-големия си враг. Вместо това Гремио поведе – единственият гол отпразнуван от феновете на Интернасионал. От своя страна техните любимци победиха с 4:0 Санто Андре. Радостта бе помрачена от обрат на Фламенго за 2:1 и първа национална титла от 1992 г.

5 – 2005 г – Джей Лига – Серезо Осака, Гамба Осака и още три клуба

Безпрецедентна битка между пет клуба трябваше да реши титлата в Япония през 2005 г. Серезо Осака водеше с 58 т, следван от Гамба Осака с 57, Урава Редс, Кашима Антлърс и Юнайтед Чиба с по 56. Два късни гола срещу Кавазаки Фронтале донесоха успех за Гамба с 4:2, докато попадение в последната минута на ФК Токио изравни резултата срещу Серезо, пращайки титлата в ръцете на врага. Серезо завърши пети, след като и другите претенденти спечелиха мачовете си.

4 – 2000/01 г – Бундеслига – Байерн (Мюнхен) и Шалке 04

През 2001 г Байерн (Мюнхен) водеше на Шалке с три точки, но с по-слаба голова разлика преди началото на последните мачове. Шалке би Унтерхахинг с 5:3, а на екрана на Паркщадион „синята“ публика видя как Хамбургер повежда в края на Байерн. Празненствата за първа титла от 40 години почти започнаха, когато Патрик Андерсон отбеляза единствения си гол за Байерн – точка за мюнхенци, която разби сърцата на феновете на Шалке.

3 - 2009 г – Клаусура, Аржентина – Уракан и Велес Сарсфийлд

В спорен финал лидерът Уракан домакинстваше на втория Велес Сарсфийлд, като и равенство беше достатъчно за титла. След забавяне на мача нулевото равенство се задържа до 83-ата минута, когато вратарят на домакините Гастон Монсон неволно бе повален от играча на Велес Хоакин Ларивей. Съдията не отсъди нарушение и Макси Моралес вкара на празна врата. Въпреки почти насилствените протести на Уракан голът беше зачетен и Велес стана шампион.

2 - 2001/2002 г – Серия А – Интер и Ювентус

Интер водеше с точка на Ювентус преди последния кръг и за да подсигури Скудетото трябваше да спечели срещу Лацио. „Нерадзурите“ два пъти повеждаха, но Карел Поборски доведе резултата до 2:2 на полувремето. Римските „орли“ шокираха съперника с още два гола за крайното 4:2, докато Ювентус лесно се наложи над Удинезе с 2:0, за да стане шампион за 26-и път. Интер остана трети, след като и Рома победи в последния си двубой.

1 - 1988/89 г – Първа английска дивизия – Арсенал и Ливърпул

Възхваляван като най-лудият завършек в английската футболна история – Ливърпул води на Арсенал с три точки и четири гола по-добра голова разлика преди срещата между двата състава на „Анфийлд“. „Топчиите“ се нуждаят от победа с два гола. В 52-ата минута Алън Смит свърши половината работа, но Ливърпул все още беше в позиция да триумфира. В добавеното време легендарният пробив на Майкъл Томас даде на Арсенал победа с 2:0 пред погледа на 41 000 зрители на стадиона (разпродаден до последното място) и осем милиона пред телевизорите. Шампионската титла отиде в Арсенал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар