четвъртък, 24 май 2012 г.

Реал (Мадрид) отсрами дузпаджиите в Европа


Най-спорните моменти във футбола по правило са свързани с дузпите. Отсъждането им в полза на по-именитите отбори често се възприема като тенденция. Не е рядкост съдийската подкрепа да дойде в момент, когато фаворитът изостава или изпитва сериозна трудност да отбележи. Печели се точка или три, а това може да повлияе на изхода на цял сезон.

Англия

В английското първенство лидер в получените дузпи е Манчестър Юнайтед. 11 пъти съдиите дадоха шанс на "червените дяволи" да се разпишат от бялата точка, а срещу тях отсъдиха три пъти. Въпреки че получи най-много дузпи от всичките 20 отбора във Висшата лига съставът на Фъргюсън не успя да защити шампионската си титла, предавайки я на съгражданите от Сити.

Германия

№1 в Бундеслигата при дузпите е Байерн (Мюнхен). Това едва ли изненадва някого, но е факт, че въпреки 11-те наказателни удара в полза на баварците, те не успяха да станат шампион. Срещу Байерн беше отсъдена една дузпа за 34 кръга. По ирония на съдбата двете най-важни дузпи за сезона - в гостуването на Борусия (Дортмунд) в шампионата и на финала на Шампионската лига пропусна Ариен Робен. Така мюнхенци завършиха сезона с празни ръце.

Испания

Сред първенците от бялата точка в най-силните първенства единствен Реал (Мадрид) успя да прегърне трофей. Играчите на Жозе Моуриньо припечелиха 13 дузпи, а срещу тях беше дадена само една. В крайна сметка столичаните прекъснаха хегемонията на Барселона и станаха шампион на Испания.

Италия

Първи в съотношението получени и отсъдени срещу по дузпи беше Милан, но остана втори след Ювентус в крайното класиране на Серия А. Миланистите биха десет дузпи, а три бяха в тяхна вреда. Ударите от бялата точка не стигнаха, за да бъде защитена шампионската титла от предния сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар