вторник, 6 ноември 2012 г.

Диего Милито защити аристократичната си титла „Принца“


Краят на серията без загуба на Ювентус в 49 мача може да изненада някои, но архитектът със сигурност не шокира никого. Диего Милито, човекът, който вкарва в големите мачове като никой друг в Серия А, го направи отново за Интер в съботната вечер.

Принца“ бележи четири гола всеки път, когато „нерадзурите“ стъпват на „Сан Сиро“. Докато двата отбора излизат от тунела и звучи химна на Интер в акомпанимента на видео на големите екрани на стадион „Меаца“.

Последната версия включва кадри с аржентинеца от май 2010 г. Победният гол за Купата на Италия, шампионското попадение срещу Сиена и двете страхотни завършвания, които решиха всичко срещу Байерн в Мадрид. Когато хората говорят за требъла, те говорят за Милито.

Доста време след това изглеждаше, че изявите му през сезон 2009/10 г ще бъдат единствения пик в кариерата му в Интер. През следващия шампионат той вкара само пет гола и общо осем пъти в 36 мача. Интер привлече Джампаоло Пацини през януари 2011 г, за да запълни празнотите от неуспехите на Милито пред вратата. За известно време стратегията даде резултат. Проблемът за Интер беше, че Пацини не успя да задържи форма. Той не беше „новия Милито“, такива не бяха и Диего Форлан и Мауро Сарате.

Вместо това „новия Милито“ беше самият Милито и неговата невероятна серия през 2012 г напомни много от висотите от май 2010 г. Големите мачове през тази година със сигурност са доста различни от предишните, но това не може да отнеме нищо от стойността на неговите постижения. 27-те му гола го нареждат сред най-добрите реализатори през календарната година, като само Лионел Меси и Кристиано Роналдо имат повече попадения. За разлика от двете големи звезди на модерната игра, Диего записа впечатляваща статистика за отбор, който не успя да бъде в челото на класирането в завършилия сезон.

Неговите голове идват в дербита. Хеттрик в Дерби дела Мадонина през май сложи край на надеждите на Милан да защити Скудетото, което отиде в ръцете на Ювентус. В съботното Дерби д`Италия 33-годишният нападател записа още две попадения, за да разклати трона на „бианконерите“ за пръв път от много време насам. След като вкара 20 гола във втория полусезон на предишния шампионат през лятото той лесно се насочи към опит да възвърне още веднъж най-добрата си форма и стана още по-силен.

Андреа Страмачони иска да изгради нов, по-ефективен Интер след пауза от 24 месеца в борбата за отличия у дома и зад граница, а Милито стана по-пълноценен нападател. Много повече от преди той показва апетит за работа, връщайки се назад, за да помага в изграждането на атаката. Подкрепя халфовете, които с времето са по-бавни и вече не са толкова съзидателни. „Нерадзурите“ вече се стремят да извеждат стрелците си по-рано и от по-голяма дълбочина отколкото преди, а аржентинецът показа истинско желание да бъде част от това. Бонусът е, че това не навреди никак на умението му да праща топката в мрежата.

Интер постигна серия от девет поредни победи, а Милито продължи да бележи. Към момента той отбеляза четири в изминалите седем дни, за четвърти път през 2012 г, той вкара в три поредни шампионатни мача, като в поне един бележи повече от веднъж. В серията от 49 мача без загуба за Ювентус, която никога няма да бъде забравена от привържениците му, нещото, което ще изпъква е липсата на плодотворен реализатор през това време. Алесандро Матри е най-резултатен с 12 попадения. Междувременно Милито вкара 13 гола в първите си 13 мача за 2012 г.

Историческата победа на стадион „Ювентус“ внезапно хвърли „Бенеамата“ под светлините на прожекторите, с нови очаквания за успех за пръв път в ерата на Страмачони. Ако има един човек на когото да се разчита да свърши постоянна работа в предизвикателството към Скудетото, то това е Милито.

Той е единственото нещо, което липсваше на Юве, и най-голямото оръжие на което Интер може да разчита в мрачни и светли дни. Милито продължава да създава разликата, когато е нужно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар