понеделник, 5 ноември 2012 г.

Венгер се придържа към изпитаната формула на провала, докато закопае Арсенал

Не се стигна до унизителното 2:8 от миналия сезон на „Олд Трафорд“, но загубата с 1:2 от Манчестър Юнайтед в съботния обед е много позната история за „артилеристите“, които отново се провалиха в представянето си в голям мач.

Отборът на Арсен Венгер нямаше никаква искра на въображение в атака, а защитата, която беше допуснала най-малко голове във Висшата лига през сезона се предаде лесно пред атакуващия талант на „Червените дяволи“.

По-тревожещото е, че мениджърът на лондончани избра същите 11, които едва победиха закъсалия КПР само седмица по-рано.

Андре Сантос не покриваше лявата си зона в защитата на Арсенал и беше надбяган от постоянната заплаха Антонио Валенсия. Бившият играч на Фенербахче не се справи в зона, в която младокът Киърън Гибс можеше и да успее, като със сигурност не оправда платените за него 6,2 милиона паунда преди началото на миналия сезон.

Целта на Венгер със сигурност е да изгради силна отбранителна четворка, която да повтори класическата защита от края на 80-те и 90-те години, но времената се промениха и 63-годишният треньор трябва да е способен да наглася състава си спрямо неговите противници, а не да се придържа сляпо към изпробваната, проверена и провалена формула.

Томас Вермален направи слаб мач за Арсенал, като след лош опит за изчистване създаде положението за гола на Робин Ван Перси, а след почти същата грешка позволи на бившия си съотборник да изведе Валенсия на голова позиция.

Аарън Рамзи също има проблеми след завръщането си в състава след ужасяващото счупване на крака. Уелският национал така и не изглеждаше уютно разположен по крилото. Влизането на Тео Уолкът в началото на второто полувреме беше добър ход, като „артилеристите“ не успяха да направят нещо смислено с притежанието на топката.

Ако английският национал беше започнал мача можеше да бъде различна история, но статутът му на резерва предопредели малките му шансове да получи място в стартовия състав. Фантастичното му представяне срещу Рединг в Купата на Лигата накара мнозина да предполагат, че ще бъде титуляр, но Венгер явно смяташе, че след 120 минути игра физическите му сили няма да стигнат за още един цял мач.

Времената са тревожни за „топчиите“, след като трудно се вижда как ще бъдат вкарани голове. Контузеният Жервиньо е липса, но котдивоарецът има само три попадения във Висшата лига този сезон, а новото попълнение Оливие Жиру все още има проблеми с адаптацията към живота в Англия.

Един от ключовите проблеми е, че Венгер не е известен със засилена активност и реакции спрямо ситуациите в мача. Червеният картон на Джак Уилшър е перфектния пример за тези слабости на мениджъра.

По-малко от десет минути преди втория жълт картон за Уилшър, сър Алекс Фъргюсън извади Том Клевърли, който също имаше жълт картон, а съдията Майк Дийн му отправи последно предупреждение, след нарушение срещу десетката на Арсенал.

Мениджърът на Юнайтед видя опасността и веднага реагира. Венгер не го направи и Арсенал плати цената, като не успя да застраши сериозно преднината на „Червените дяволи“ от два гола.

Разликата между Арсенал и върха продължава да нараства. Венгер трябва да е готов да се адаптира, ако лондончани искат да запазят надежда за някакво отличие този сезон, включително и „петият трофей“ - класиране в Шампионската лига.

Няма коментари:

Публикуване на коментар