понеделник, 3 юни 2013 г.

Какво следва за Борусия (Дортмунд)

Борусия (Дортмунд) се изправя пред критично лято, ако иска да продължи възхода си и трябва да действа решително или рискува срив. „Трябва ни почивка, но ще сме активни на трансферния пазар, за да сме сигурни, че ще сме толкова конкурентноспособни и през следващия сезон“, заяви Юрген Клоп, след като нарече лайнян резултата от финала на Шампионската лига срещу Байерн (Мюнхен).

Сезонът беше дълъг и изтощителен за дортмундци, като завърши, както и започна – със загуба 1:2 от омразния враг от Бавария. Имаше много падения и възходи, като победите над Реал (Мадрид), еуфорията на късното завръщане срещу Малага, 25 точки изоставане от Байерн в Бундеслигата, болезнената загуба на „Уембли“ и трансферът на Марио Гьотце - в Байерн.

Много вероятно е и водещият голмайстор на състава Роберт Левандовски да последва халфа към „Алианц Арена“, което засилва усещането за катастрофа на Вестфаленщадион.

Въпреки всичко в Дортмунд могат да градят от този сезон. Клоп затвърди реномето си на един от най-добрите треньори в Европа, натрупвайки много международни почитатели по пътя си, а философията на клуба събра аплодисменти от цял свят.

Походът в Шампионската лига, съчетан с парите, които ще постъпят от Гьотце и (вероятно) Левандовски, ще зареди финансово клуба, както никога в историята му, а престижът му в момента привлича играчи.

Всичко това не можеше да се случи в по-добро време. Второто полувреме срещу Байерн очерта най-голямата причина за разликата в Бундеслигата – Борусия има 11 с които може да се съревновава срещу всеки в световния футбол, но липсва широчина на скамейката. След сезон, който продължи повече от очакваното те бяха изтощени, докато баварците бяха свежи, имайки лукса да дават почивка на звездите си в повечето от последните мачове в първенството.

Лукаш Пишчек имаше проблеми в бедрото от месеци и няма да играе до ноември най-рано, а в Борусия отлагаха операцията до края на сезона. Те просто нямаха друг избор – нямаха с кого да го заместят.

Подобна беше историята и на другия край на защитата. Марсел Шмелцер беше единствената възможност по левия фланг, а когато някои от двамата не можеше да играе, крилата Кевин Гроскройц и Якуб Блашчиковски получаваха роля в защита.

Юлиан Шибер не можеше да е заместник на Левандовски, а различните роли на Гроскройц и липсата на титулярно място доведоха до драстичен спад във формата му.

Подсилването е задължително, ако БВБ иска да е конкурентен през новия сезон, както обеща Клоп. Вниманието трябва да е насочено към големи имена, които да заменят Гьотце и Левандовски, а напоследък се заговори за такива играчи.

Някои вестникарски твърдения изглеждат несериозни, но от Аякс потвърдиха за интерес към Кристиан Ериксен, който призна за интерес да заиграе в Германия, докато Един Джеко от Манчестър Сити е потвърдена цел.

Друга основна цел е съставът да не бъде напуснат от още от звездите си. Раздялата с Гьотце стана благодарение на клаузата му за откупуване, а притеснителното е, че подобна има и Марко Ройс, която се оценява на 30-35 милиона евро.

Президентът Ханс-Йоаким Вацке настоя, че в договорите на дортмундските играчи вече няма да има такива клаузи, а с Ройс ще се проведат разговори, а на Илкай Гюндоган ще бъде предложено удължаване, тъй като настоящият му контракт е до 2015 г.

Дали „жълто-черните“ ще могат да конкурират Байерн през новия сезон предстои да се види. Баварците са на гребена на вълната след требъл, но как ще се впише Пеп Гуардиола в Бундеслигата остава неясно.

Борусия (Дортмунд) ще бъде в любимата си роля – на подценен. Две от звездите си тръгват, а врагът записа исторически сезон, никой не очаква много от БВБ.

А те са най-добри, когато никой не очаква нищо от тях. През 2010-11 г, дори Клоп не предвиждаше триумф в Бундеслигата, а хората ги бяха отписали. Пътешествието на Борусия (Дортмунд) не е свършило. Матс Хумелс, Пишчек, Шмелцер, Роман Вайденфелер, Куба Блашчиковски, Свен Бендер, най-вече Юрген Клоп са настървени за дълга приказка. Неуспех през лятото може да е фатален.

Енис Койлу

Няма коментари:

Публикуване на коментар