петък, 30 август 2013 г.

Румънска находчивост срещу футболното хулиганство


Има няколко начина да спреш нахлуването на привържениците на терена: ток по оградите, сгъстено присъствие на полиция или отборът ти да играе толкова слабо, че на стадиона да няма кой да слезе на игрището. В четвърта дивизия на Румъния е грубо и готово за ексцесии място. През 2003 г Стяуа (Николае Балческу) беше заплашен с изхвърляне от първенството заради серия нахлувания на терена и сблъсъци.

Президентът на Стяуа Александър Крингус, може би показвайки защо управлявания от него клуб е в четвърта, а не първа дивизия, решил, че най-добрият начин да спре хулиганите е като огради терена с канал пълен с крокодили. „Това не е шега“, настоял Крингус. „Можем лесно да се снабдим с крокодили и да ги храним с месо от местната кланница. Планирано е дупката да е достатъчно широка, за да не може никой да я прескочи. Всеки, който се опита да го направи ще трябва да се справи с крокодилите. Мисля, че проблемът с привържениците, които влизат на терена ще бъде решен веднъж завинаги“.

Това не бил някакъв импулсивен план. Крингус хубаво и дълго обмислил и въпросите със здравето и сигурността. Той планирал да изгради канала достатъчно далече от терена, за да не падне случайно някой футболист вътре. Също така помислил и за крокодилите. Румънските зими могат да бъдат сурови, така че водата щяла да се подгрява с електрически тръби. Може и да не се изненадате да откриете, че местните власти отхвърлили плана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар