петък, 30 август 2013 г.

Как басейн и линейка провалиха Белгия на Мондиал 82

Страната ти е на Световно първенство и се е класирала за втория етап, благодарение основно на добра победа над Аржентина. Очевидното, което трябва да направиш, докато турнирът напредва, е да махнеш вратаря си, който е сочен за един от най-добрите в света. Нали? Е, това направи Белгия през 1982 г и ако се разтърсите в подробностите ще разберете, че причината за внезапното махане на Жан-Мари Пфаф от треньора Ги Тис е наказание за вратаря, че се преструвал, че се е удавил в хотелския басейн. Но има и още малко към тази история.

Пфаф пристига на Мондиала, след като е осъществил трансфер от Беверен в Байерн (Мюнхен). Репутацията му растеше, но популярността му сред съотборниците му в националния отбор – не. Неговата надутост ги дразнеше. Треньорският щаб на белгийците организира забава край хотелския басейн в Испания, домакинът на световните финали, на която бяха поканени и журналисти. Най-популярният радиокоментатор Ян Вутерс, който е близък приятел на треньора Тис, присъства и решава да си направи шега с Пфаф. Застава зад гърба му и го бута в басейна. Всички започват да се смеят, докато не разбират, че има проблем – вратарят не може да плува. След като е спасен, Пфаф е бесен на съотборниците и треньора си. Когато по-късно пресата го пита за инцидента, Пфаф отрича и твърди, че само се е преструвал на ядосан. Без съмнение лошото усещане остана и доведе до определени интерпретации на последвалите събития.

В 62-ата минута на последния мач от групата срещу Унгария Пфаф излезе да пресече центриране и удари своя капитан Ерик Герец. Десният бранител, който лежеше неподвижен на терена за около минута, беше заменен. Инцидентът наложи идването на линейка, която се появи едва след края на мача. Оказа се, че за контузения Герец няма място в нея, защото първи дошъл Пфаф с оплакване от травма в рамото. Линейката отпътува без Герец, оставяйки капитана и другарите му вбесени. Травмата на Пфаф се оказва лека, но негодуванието срещу него неимоверно нараства. Тис избира да го извади от състава за следващия мач и избира Тео Къстерс. Белгия губи с 0:3 от Полша, но вместо да върне Пфаф за решителния мач със СССР, Тис избира третия си вратар Жак Мунарон. Белгия пада с 0:1, разделяйки се с надеждата за голям успех на турнира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар