четвъртък, 24 октомври 2013 г.

156 години ФК Шефийлд. На този ден се роди футболът

Днес футболът празнува своя рожден ден. Става на 156 години. По-точно на толкова става най-старият футболен клуб в света – ФК Шефийлд. Той няма нищо общо с другите два от града в Южен Йоркшир – Шефийлд Юнайтед и Шефийлд Уензди. В момента клубът играе в аматьорското ниво на английския футбол, но през 1860 г записва първия мач в историята на играта – срещу Холъм. Двубоят е известен като „дербито на Шефийлд“.
Най-добрият час в историята на клуба идва през 1904 г, когато печели Купата на аматьорите на ФА – турнир създаден по негова идея. Също така е финалист за Вазата на ФА през 1977 г. Награден е от ФИФА с Орден за заслуги и е част от Английската футболна зала на славата заради голямото си значение за историята на спорта.


Натаниел Кресуик и Уилям Прест основават Футболен клуб Шефийлд на 24 октомври 1857 г в Паркфийлд Хаус в предградието Хайфийлд. Първоначално мачове се играят между членове на клуба, които се разделят на принципа Женени срещу Ергени или Професионалисти срещу Останалите. ФИФА официално признава отбора за най-стария футболен клуб в света.
Кресуик и Прест са отговорни за създаването на правилата на играта, които са решени на среща на 21 октомври 1858 г. Те са известни като „правилата Шефийлд“. По онова време Футболната асоциация още не съществува и в Англия са популярни много различни видове на спорта. Много от обществените училища играят по свои собствени правила, които се различавали значително помежду си.


До 1862 г в региона на Шефийлд се появяват 15 футболни клуба, а през 1865 г ФК Шефийлд провежда първия си мач срещу съперник от друг град – Нотингам (не Нотингам Форест – б.а.).


Известни играчи на клуба са трима национали на Англия – Чарлс Клег, Джон Оуен и Джон Хъдсън. С навлизането на професионалния футбол през юли 1885 г аматьорите от Шефийлд губят с голяма разлика от Астън Вила, Нотингам Форест и Нотс Каунти. След цялостното преминаване на футбола към професионални начала, от ФК Шефийлд предлагат на ФА да се създаде купа само за аматьори.


Макар и аматьорски клубът пусна членски карти, като видни притежатели са Свен-Йоран Ериксон, Сеп Блатер и Майкъл Ваугън. Също така се поддържат отношения с Реал (Мадрид) след награждаването на двата клуба от ФИФА с Орден за заслуги, като имаше планове да се изиграе мач между тях по случай 150-годишнината на клуба.


Противник за юбилея през ноември 2007 г в крайна сметка беше младежкия отбор до 19 години на италианския гранд Интер (Милано). Бразилската легенда Пеле беше почетен гост на срещата, като беше представен на отборите и публиката преди началото й. Мачът завърши с победа 5:2 за Интер пред погледите на 18 741 зрители на стадион „Брамал Лейн“. В състава на италианците участваха световния шампион Марко Матераци и младия Марио Балотели. Празникът беше отбелязан и с църковна служба и гала вечеря, на която присъстваха Джиоф Томпсън и Джиоф Хърст. На 13 април 2008 г се проведе и още един мач – победа с 2:0 над Аякс А1, отново на „Брамал Лейн“.
Мениджърът на производители на сребърни чинии Натаниел Кресуик и винопроизводителят Уилям Прест създават първия футболен клуб, като същевременно поставят два основни принципа в най-популярната игра.


Първият е постоянен календар с мачове, както и унифицирането на различните правила. Те задават основите на днешната модерна игра. Издаденият през 1859 г Правилник съдържа редица иновации – ъглов удар, тъч, пряк свободен удар, греди и нарушения. Това е първият официален документ с правила. ФК Шефийлд е пионер и в мач местно дерби – 1860 г, международен мач – 1872 г, мач на изкуствено осветление – 1878 г.


Вторият важен принцип, наложен от ФК Шефийлд е моралната концепция – честност, уважение и общност.
През богатата си история клубът играе на различни стадиони, като едва през 2001 г за пръв път се сдобива със свой. Капацитетът му е 2089 зрители. Южната му трибуна, която побира 250 привърженици, е спонсорирана от МакДоналдс от 2007 г и носи името на веригата за бързо хранене. Няколко седалки в лявата й част са запазени за журналисти, а други за официални лица. Източната трибуна е най-голяма с побираемост 1800 души. Макар и само с 4 реда те са много широки и могат да са еквивалентни на 12. На гърба й има кръчма. В северната трибуна е разположено таблото за резултата, което се управлява ръчно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар