сряда, 17 юни 2015 г.

Кой купи Копа Америка?

Голяма част от скандала с корупцията във ФИФА беше фокусиран върху подкупите покрай световните първенства и пъстрите характери на Сеп Блатер, Джак Уорнър и Чък Блейзър.

Повечето от разследващите от САЩ обявиха наскоро, че са притеснени относно борбата за контрола над търговските права за международния футбол в Америките и в частност за най-големия турнир: Копа Америка.

Докато бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е обвинен в уреждането на подкуп от 10 милиона долара, за да подкрепи кандидатурата на ЮАР за домакин на Световното първенство през 2010 г, друг вицепрезидент, Еугенио Фигуередо, е обвинен в участие в подкупи около Копа Америка за 100 милиона долара.

Той е един от поне 11 члена на КОНМЕБОЛ, футболната конфедерация на Южна Америка, обвинен в получаване на подкупи от спортна рекламна компания в замяна на търговски права за следващите четири издания на Копа Америка - включително и на започналата в Чили.

Да купиш Копа

Копа Америка е едно от най-гледаните спортни събития в света.

През 2011 г, беше пресметнато, че общата гледаемост на турнира е била над 5 милиарда души. И, също както и при Световното първенство, стойността на турнира нарасна значително през последните три десетилетия.

Търговските права в световен мащаб за Копа Америка през 1987 г са продадени за 1,7 милиона долара. Същите права за тазгодишния турнир са купени за 75 милиона долара.

Специалният турнир, който ще отпразнува сто години Копа Америка, ще се проведе в САЩ през 2016 г, донесе 112,5 милиона за конфедерациите, които го организират.

От 1986 г, всички търговски права за едно от най-големите футболни събития в света са контролирани предимно от една компания: Трафик Спортс.

Името на компанията може да напомни на ранните й години, когато продава реклами за автобусни спирки, но се превърна в най-важната спортна рекламна група за футбол на континента.

Само за турнира през 2007 г, според вътрешни финансови отчети видяни от ФБР, приходите на Трафик от продажбата на телевизионните и рекламните права около Копа Америка са 74,2 милиона долара, донасяйки печалба от 29,1 милиона.

Разследване публикувано от Департамента на правосъдието на САЩ обвинява компанията в осигуряване на ексклузивните си права върху Копа Америка чрез подкупване на официалните лица в КОНМЕБОЛ през последните 30 години.

Обвинени са изпълнителните директори на Трафик и свързани компании, които платили подкупи на двама президенти на КОНМЕБОЛ и на до девет президенти на национални футболни асоциации, включително тези на Бразилската и Аржентинската.

Допълнителни плащания

Най-ранният случай на подкуп цитиран от властите в САЩ е от 1991 година, когато Николас Леос, президент на Южноамериканската футболна конфедерация, поискал от Хосе Хавила, собственик и основател на Трафик, пари за своя подпис.

Г-н Леос казал на г-н Хавила, че правата за Копа Америка ще спечелят много пари за г-н Хавила и г-н Леос няма да подпише договора отстрана на КОНМЕБОЛ, ако г-н Леос не получи шестцифрена сума в замяна.
Разследването твърди, че г-н Леос тогава поискал допълнителни плащания около всеки турнир и до последната Копа Америка в неговия мандат, през 2011 г, той получавал повече от 1 милион долара на турнир.

И изглежда мълвата се разнесла.

През 2007 г, когато Копа Америка се проведе във Венецуела, президентът на Венецуелската футболна федерация, Рафаел Ескуивел, поискал от Трафик 1,7 милиона долара за продължителната си подкрепа за техните ексклузивни права за турнира.

Още веднъж, Трафик платил, а корупционните плащания били изпрани чрез банки и бизнеси в САЩ и други държави.

Да спечелиш състезанието

Тогава, през 2010 г, изглеждало сякаш Трафик бил надигран, възможно и надцакан в подкупването, от две други спортни рекламни групи.

Шест от президентите на национални футболни асоциации в КОНМЕБОЛ изглежда помогнали в борбата Копа Америка да бъде взета от Трафик и присъдили търговските права на един от техните конкуренти: Фул Плей.

Трафик отвърнал като дал под съд Фул Плей и КОНМЕБОЛ в САЩ, оспорвайки законността на новия договор, в който имало клауза и за Копа Америка 2015, която вече била със закупени права.

Делото никога не било задвижено.

Вместо това, Трафик и Фул Плей постигнали договорка извън съда и се съгласили да се включи и трета група, Торнеос и Компетенсиас, в създаването на нова компания, наречена Датиса, разпределяйки парите от Копа Америка помежду си.

Крачка нагоре

В този момент, корупцията изглежда ударила съвсем ново ниво, според разследването.
 В по-ранния договор за Копа Америка 2011, се твърди, че Трафик Интернешънъл е платил в порядъка на 3 милиона долара подкупи разделени между три официални лица.

Сега, по време на преговорите за създаването на Датиса, г-н Хавила бил информиран, че подкупи вече са договорени с няколко други официални лица от КОНМЕБОЛ и той ще трябва да участва със свой дял. На г-н Хавила било заявено, че 10 милиона долара ще покрият неговата част от разходите към настоящия момент.

Датиса се е съгласила да плати общо 100 милиона долара за правата на четири турнира.
Тези плащания са разделени между 11 официални лица от КОНМЕБОЛ и са платени за всеки турнир до 2022:

- 3 милиона долара за всеки от президентите на КОНМЕБОЛ и на Бразилската и Аржентинската федерации.
- 1,5 милиона долара за седем други президенти на национални асоциации.
- 500 000 долара за друго официално лице от КОНМЕБОЛ.

В добавка имало и екстра еднократно плащане за всеки от тези хора за подписа им на първоначалния договор.

Това първоначално плащане е било структурирано по същия начин като плащанията договорени за всеки турнир, а "големите три" отново прибрали в джоба по 3 милиона долара всеки.
Всъщност, от 12 подписа от КОНМЕБОЛ върху договора, изглежда възможно да не е било платено само за един.

За да сложим скалата на корупцията в по-ясен контекст: официалната сделка за четирите турнира Копа Америка е 317,5 милиона долара.

За това, Датиса платила 100 милиона под масата - почти една трета от стойността на правата.
Или да го кажем по друг начин, ако корупционните плащания за договора се осреднят на турнир, тогава Датиса излиза, че е платила малко под 1 милион долара подкупи за всеки мач от Копа Америка - включително и започналия.
Докато всичко това се случвало в Южна Америка, поделението на Трафик в Северна Америка - Трафик САЩ, също купувало правата за международния футбол.

Търговските права за Голд къп (Златната купа), версията на КОНКАКАФ (Конфедерация на Северна и Централна Америка и Карибския футбол) на Копа Америка, са закупени от Трафик САЩ през 1994 г с обещанието, че могат да превърнат турнира в успешен, също както са направили с Копа Америка.

Президентът на КОНКАКАФ Джак Уорнър и генералният секретар Чък Блейзър са получили стотици хиляди долари подкупи относно договорите.

По-късно, когато Джак Уорнър се оттегли заради обвинения в корупция, неговият наследник Джефри Уеб, взел 2 милиона долара, за да бъде част от сделката за Голд къп и Шампионската лига на Северна Америка.

В допълнение на парите платени, за да се осигури Голд къп, Трафик също се договорил с президентите на Костариканската и Никарагуанската футболни асоциации, които заедно с Джак Уорнър, поискали шестцифрени подкупи, за да осигурят правата за световните квалификации в техните страни.

Лиценз за правене на пари

През цялото време, Трафик правели пари от тези ексклузивни права - продавали ги на телевизии, спортни компании и други търговски спонсори от континента и навсякъде по света.

В частност, имало бум на печалбите в САЩ и Канада, които бързо станали основен пазар за Копа Америка.
Според разследването, през 2007 г правата за излъчване в САЩ и Канада докарали на Трафик 12,8 милиона долара - най-високата сума от всеки регион, като това било 1/5 от общите приходи на компанията за турнира.

Този постоянно разрастващ се пазар помогнал нарастването на стойността на договорите и, покрай тях, скритата цена на правенето на бизнес с футболните официални лица на континента.

Собственикът и основател на Трафик Спорт, г-н Хавила, сега признава своето участие в изнудване, измама, подкупване и пране на пари и се съгласи да плати глоба 151 милиона долара за нелегалните приходи.

Уго Джинкис, Мариано Джинкис и Алехандро Бурзако са обвинени като съучастници в нелегалните плащания към официални лица от Датиса.

Много футболни официални лица са арестувани, обвинени или разпитани от властите в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар