събота, 26 септември 2015 г.

25 г от мача, който сложи края на Югославия


На днешния ден преди точно 25 години Торсида прекъсна мача между Хайдук и Партизан на стадион "Полюд" в Сплит. На 26 септември 1990 г Югославия спря да съществува на "Полюд".

Измина четвърт век от известния мач между Хайдук и Партизан, който беше прекъснат в 73-ата минута, защото привърженици на домакините нахлуха на терена.
Партизан игра фантастично в този мач, а Милан Джурджевич беше неудържим на терена. В 71-ата минута вкара втория гол в мача и даде на "черно-белите" преднина от 2:0, която жестоко разбесня популярната агитка Торсида. В 73-ата минута привържениците от северната трибуна пробиха оградата и влетяха на терена. Футболистите на Партизан за голямо щастие успяха да се приберат в съблекалнята.

Привържениците на Хайдук преполовиха терена, а тогава се чуха викания: "Скъсай го, скъсай го!". След това няколко представители на Торсида запалиха тогавашното държавно знаме (на Югославия), а после издигнаха с големи овации знамето на Хърватия.
В този момент никой не го занимаваше, че е прекъснат мачът, истинската война беше в погледа, а барутът вече миришеше във въздуха.

Мнозинството твърди, че войната започна на "Максимир", но свободно може да се каже, че Югославия престана да съществува на "Полюд", със запалването на знамето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар