събота, 17 октомври 2015 г.

Как Германия купи Световното първенство

"Шпигел" публикува новина, която нарича "потенциално най-голямата криза в немския футбол от скандала с уредени мачове в Бундеслигата от седемдесетте години". Както съобщава седмичникът, Германия получила домакинството на Мондиал 2006 с подкуп. Много големи имена от немския футбол знаели за това, между които е и Франц Бекенбауер.
Роберт Луис-Драйфус, по онова време първи човек в "Адидас", дал на заем пари на немския комитет за организацията, и то преди да е ясно решението за домакинството, взето на 6 юли 2000 г. Заемът в нито един момент не се появява в официално представения бюджет, нито по-късно при подготовката на шампионата на света.

Година и половина преди Световното първенство, Луис-Драйфус иска заема обратно, като по това време стойността е 6,7 милиона евро. Управителите на организационния комитет, в който президент е Бекенбауер, а Волфганг Нирсбах (президент на Немския футболен съюз) вицепрезидент, започнали да търсят начин да върнат тези средства по прикрит начин.

Документите на които се позовава "Шпигел" показват, че ФИФА е помогнала в прикриването на плащането. Така немците платили 6,7 милиона евро на ФИФА за гала церемонията по откриването, която трябвало да се състои на Олимпийския стадион в Берлин, но след това е отказана. Парите са преведени на сметка на ФИФА в банка в Женева, откъдето ФИФА веднага прехвърля парите на сметка в банка в Цюрих, която е на Луис-Драйфус.

Парите са употребени, за да се осигурят четири гласа, които са на азиатските представители в Изборния състав на ФИФА, който се състои от 24 члена. Те се присъединили към своите европейски колеги в гласуването за Германия. След като Чарлс Демпси от Нова Зеландия избрал да не гласува (и сега не е разяснено защо), Германия победила на гласуването с резултат 12:11.

Немският съюз пусна съобщение в което признава, че е платил споменатите пари на ФИФА, както и че може да не са били употребени за предвиденото. Съюзът отхвърля плащането да има някаква връзка с решаването кой да организира Световното първенство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар