вторник, 6 октомври 2015 г.

Андерлехт е световен шампион по изпуснати дузпи

Цял свят разбра за невсекидневните детайли от мача Андерлехт - Мехелен (1:1) в неделната вечер, когато домакинът пропусна три дузпи, по-точно героични спасявания на ветерана Жан-Франсоа Жиле, а сега стана ясно, че славният белгийски клуб е световен шампион в пропуснатите дузпи.

Възможно е клубовете в бъдеще да размислят и по-често да фаулират играчите на Андерлехт в наказателното поле с оглед на шансовете да получат гол, тъй като трудно ще намерят съперник, който да изпълнява по-лошо най-тежкото наказание във футбола от брюкселския.

Проклятието от бялата точка тегне над футболистите на Андерлехт от пет години, когато вратарят на Партизан Радиша Илич не позволи в три от пет дузпи да бъде преодолян в плейоф за влизане в Шампионската лига. В онази августовска вечер в Брюксел "черно-белите" от Белград се домогнаха до групите на най-елитния европейски турнир. През сезон 2010/11 г Андерлехт вкарва 10 и изпуска 4 дузпи.

Характерно за този сезон е, че всички изпуснати наказателни удари са в Шампионската лига и Лига Европа, докато в домашното първенство са реализирани всичките осем, които са им присъдени.

През следващия сезон 2011/12 г нападателите на Андерлехт се представят още по-зле и изпускат шест пъти от най-добрата възможност за гол, която може да получиш във футбола. Имат и девет успешно реализирани опита.
Сезон по-късно ставаме свидетели на най-лошия рекорд от бялата точка, който не съществува вероятно и в аматьорските групи. За Андерлехт са отсъдени 25 дузпи, а "постижението" на играчите е 12 вкарани и 13 пропуснати.

Сезон 2013/14 г също е с висок процент на провали от бялата точка за славния клуб. От 13 дузпи - 6 пропуска.
Не по-прецизни са футболистите на Андерлехт и през изминалия сезон. Отсъдени са им 9 дузпи, 5 са реализирани, а 4 изпуснати. Не е изненада, че лошата тенденция продължава и през настоящия. Срещу Мехелен станахме свидетели на три пропуска, което не бяха правили никога досега в 90 минути, а от общо пет досега през сезона не са вкарали в четири.

Общо, от сезон 2010/11 г и отпадането от Партизан, Андерлехт има резултат от 44 вкарани и 37 изпуснати дузпи. С оглед на лошото представяне може би е време да почерпят сегашния треньор на вратарите в Партизан Радиша Илич преди следващите мачове, за да падне магията, която витае на стадион "Констант Ванден Щок" от онзи провал срещу "гробарите".

Няма коментари:

Публикуване на коментар