вторник, 6 октомври 2015 г.

Половин век - Fußballgott

 На този ден преди 50 години се ражда една от култовите фигури в немския и световен футбол - Юрген Колер. Централният защитник има точно 500 мача в кариерата си на клубно ниво - с екипите на Валдхоф (Манхайм), Кьолн, Байерн (Мюнхен), Ювентус и Борусия (Дортмунд), а с националния отбор е световен и европейски шампион през 1990 и 1996 г.
С екипа на Германия има участия на още две световни и две европейски първенства (полуфиналист през 1988 и финалист през 1992 г в континентална надпревара). Общо записва 105 мача и 2 гола за родината си. Краят на професионалната му кариера на клубно ниво беше тъжен, тъй като получи червен картон, правейки дузпа във финала на Купата на УЕФА с екипа на Борусия (Дортмунд) срещу Фейенорд през 2002 г.

Именно с екипа на "жълто-черните" постига и най-големите си успехи на клубно равнище - двукратен шампион на Германия, носител на трофея от Шампионската лига и Междуконтиненталната купа, финалист за Купата на УЕФА. Записва 191 мача и 14 гола за дортмундци. В престоя си в Ювентус е шампион на Италия, носител на Купата на страната и на Купата на УЕФА. С Байерн веднъж е първенец в Бундеслигата.
Оценяван е като един от най-добрите централни защитници на своето поколение, Колер е силен физически централен бранител, който придоби слава за добрата си преценка, бързи реакции, търпение, умение за персонално опазване и печелене на въздушни битки. Това го правеше опасен и пред чуждите врати при центрирания от статични положения. Помни се и със спокойствие, когато притежаваше топката и умението му да я придвижва извън зоната на защитата.
След отказването от професионалния футбол той стана треньор на младежкия национален отбор на Германия до 21 години. На 31 март 2003 г е назначен за спортен директор на Байер (Леверкузен), но напуска поста на 29 юни 2004 г. На 17 декември 2005 г е назначен за треньор на Дуисбург. Поема треньорската длъжност в Аален на 28 август 2008 г за срок от три години, но напуска на 16 ноември същата година заради проблеми със сърцето. Продължава като спортен директор в клуба, но е уволнен на 5 май 2009 г. За кратко е спортен директор и на първия си клуб Валдхоф (Манхайм). В момента води състава на Хауенщайн, като понякога играе и за Алемания Адендорф в Крайслига С (11-то ниво на немския футбол).


Няма коментари:

Публикуване на коментар