понеделник, 28 декември 2015 г.

100 г от най-голямата афера в Англия, доживотни наказания за Ливърпул и Юнайтед

На днешния ден преди точно 100 години Футболната асоциация на Англия постанови доживотни забрани на седем играчи от Манчестър Юнайтед и Ливърпул заради доказани участия в уреждането на мач между двата клуба, игран през април 1915 г.
Mančester junajted 1915, Foto: FK Mančester junajted
ФА наказа трима футболисти на Юнайтед Сенди Търнбул, Артур Уейли и Хенок Уест, както и четирима играчи на Ливърпул Джеки Шелдън, Томи Милър, Боб Парсел и Том Ферфул.

Мачът е изигран на 2 април в самия край на сезона. Юнайтед е бил на 18-а позиция, на една точка над зоната на изпадане. Ливърпул в този момент е 13-ти в таблицата без шанс да подобри или влоши класирането си.

"Червените дяволи" решават мача в своя полза с резултат 2:0, а головете са постигнати след смешни реакции на футболистите на Ливърпул, които са изпуснали и дузпа при резултат 0:0.

Веднага след мача се появяват мнения, че е уреден, а ФА започва разследване, което потвърждава вината на споменатите седем играчи. Всички играчи използвали възможността и заложили много пари на победа на Юнайтед.

ФА наказва всичките седем уличени с доживотно изгонване от футбола.

Интересно е, че на Юнайтед не са отнети две точки (по старата система се присъждаха по 2 т за победа - б.а.), които ги спасяват от изпадане в по-ниската дивизия през този сезон, завършвайки първенството с една точка повече от отбора, който изпада.

Още по-интересно е, че този отбор е бил Челси. Сто години по-късно Юнайтед и Челси завършиха 0:0 на "Олд Трафорд", като и двата отбора са сред големите разочарования на сезона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар