петък, 25 декември 2015 г.

Мачът който спря войната на Коледа

primirje, Prvi svetski rat, Foto: Printscreen В историческите книги не е отбелязано примирието в Първата световна война на Коледа (по грегорианския календар) 1914 г, но примирие е имало - един ден.

За прекъсването на огъня заслугата е на топката, или прецизно футболът, игра която през 1914 г в мнозинство е пленила британците, но незабележимо се промъкнала под кожата на немците и останалите европейски народи.

Най-значимият мач в историята на футбола е изигран от британци и немци недалече от Ипра, град в западната част на Белгия. Едни срещу други, в окопите, през мерници са се гледали войници от Йоркшир, известен с Уилям Шекспир, и войници от Лайпциг. В коледното утро не са стреляли. Немците, въпреки заледени от студ и влага, били завладени от празничен дух и запели коледни песни. С оглед на това, че неприятелските ровове не са били отдалечени на повече от стотина метра, англичаните чули какво пеят немците и сами запели. Това бил само уводът...

"Хей, откъде сте?", чуло се питане от немска страна към неприятеля.

Не се чакало дълго за отговор:

"Елате, да видите".

Тази шега дала началото на примирието. Недълго след това двете воюващи страни се озовали на "ничия земя".

"Излязохме от рововете и видяхме немски войник, който риташе топка. Докато се усетим вече всички играехме футбол", разкрива във военния си дневник Джонас Ниман, комендант от 133 британско-саксонски полк.
В двете страни е имало по един професионален футболист. Британците предвождал Джеймс Койл, играч на шотландския Албион, а немците Алберт Шмит, член на третодивизионния Шедевиц.

За историята е непознато кой е спечелил мача, но за същата тази история резултатът не е важен. Победил е футболът, мирът, човечността, хуманността...
Немците твърдят, че са вкарали повече голове, англичаните контрират...

Мачът е завършен, войниците се връщат в рововете... В полунощ уелсецът, капитан Стокуел, стрелял във въздуха. Веднага след това стрелба се чула и от другата страна. Така официално е сложен край на примирието.
Този мач е имал силен отзвук. Вестта за него се чула далече. Стигнала и до командния център на британската армия, а капитан Робърт Хамилтън е понижен в длъжност.

Споменът за този единствен случай в историята на човечеството се чува в редица документални и игрални филми, а британският търговец на вериги "Сейнсбъри" е заснел реклама на тази тема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар