петък, 18 декември 2015 г.

Мамич излиза от затвора до края на деня

За да излезе от затвора, в който попадна след разследване за многомилионни машинации, Мамич трябва да плати на съда шест милиона куни (около 900 000 евро) в брой и недвижима собственост, която е оценена на 7,63 милиона куни (милион евро).

Ако плати гаранцията и подпише залог на недвижима собственост, Мамич до края на деня може да излезе от затвора.

Пред разследващия съдия трябва да се задължи да спазва мерки за поведение, които включват забрана да влиза в контакт със свидетели, между които е и треньорът на Динамо, неговият брат Зоран Мамич.

Най-силният човек в хърватския футбол получи от съда решение за гаранция в размер на 14 милиона куни (1,8 милиона евро) в брой или недвижима собственост, а той чрез адвокат обяви, че ще заложи недвижима собственост на приятел.

В първия опит, той предложил недвижима собственост като гаранция, но съдът отхвърлил, а във втория опит Мамич предложил къщата на един приятел и повече от шест милиона куни в брой.

От затвора вчера излезе неговият син, футболният мениджър Марио Мамич, след като плати гаранция от пет милиона куни.

Гаранция от четири милиона куни е определена и за обвиняемия Сандро Стипанчич, а четвъртият разследван по случая, Игор Крот не е пожелал гаранция за освобождаване.

В разследването попада и изпълнителният президент на Футболния съюз на Хърватия (ХНС) Дамир Върбанович, но той не е задържан.

По данни на Самостоятелният сектор за откриване на данъчни измами, УСКОК е започнал ново разследване срещу Мамич и останалите заради "престъпно сдружение и злоупотреба с доверие".

Съмненията са, че Мамич и останалите чрез офшорни фирми от 2004 г от Динамо са изнесли над десет милиона евро и половин милион британски лири.

Мамич със сина си, Крот и Стипанчич договаряли сключване на фиктивни споразумения и договори между Динамо и чуждестранни фирми за вземания на несъществуващи дългове на Динамо към играчи и за несъществуващи услуги на посредници за трансфери на играчи, които от името на Динамо са подписвани от Мамич и Върбанович.

Срещу президента на Динамо, Здравко и неговия брат Зоран Мамич, който е треньор на отбора, през лятото започна разследване заради съмнения за укриване на данъци, но и други незаконни деяния, от които Динамо е ощетен със 118 милиона куни (15,6 милиона евро), а държавният бюджет с 12 милиона куни (1,6 милиона евро). В това разследване са и Върбанович и данъчният служител Милан Пернат.

Братята Мамич и Върбанович заради разследването завършиха в затвора, но бяха пуснати в средата на юли, когато платиха гаранции за освобождаване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар