сряда, 27 януари 2016 г.

Скандалът с уредените мачове на Партизан се разраства

Ежедневникът "Спорт" изнесе нови шокиращи детайли за бруталните уреждания, които е правил Партизан, с цел усвояване на трофеи и участия в Европа.

Боян Радованович, бивш член на управата на Партизан, продължи с детайлните описания за урежданията на Партизан, като този път обясни как "черно-белите" са победили ОФК Београд и как са създали тясно сътрудничество с Хайдук (Кула). Идеолог и главен изпълнител в тази нечестна операция е Ненад Биекович, въпреки че за това отдавна се знае, а вината е сериозна, медиите и държавата отдавна мълчат.

В мача срещу ОФК Београд (2008 година), Радованович каза следното:

- Това беше шампионатен мач, когато Звездан Терзич не беше в клуба от Карабурма. Беше в ареста, затвора или в бягство, не знам точно. Знам че бях на мача с Ненад Биекович и почти същата група хора, които бяха в Апатин. При 2:0 за Партизан, след още един или два шанса за "черно-белите", Биекович изкоментира: "Достатъчно вече. Достатъчно че и това ни пуснаха, защо да им вкарваме още голове. Нека престанат тези нашите".

А как Партизан е уреждал мачовете с Хайдук от Кула, където алфа и омега беше Никола Джомба, добре познат по скандалните си изяви спрямо Цървена звезда, Радованович казва следното:

- Как Партизан уреждаше мачовете с Хайдук (Кула)? Ето така... Партизан взе от Кула играча Любомир Фейса. Тогава като член на УС бях против това, защото трансферът беше ненормален за европейските практики във футбола. Продаваха ни го за 1 200 000 евро плюс 50 процента от следващата продажба от Партизан в чужбина. По-късно е продаден на Олимпиакос за 2 500 000 евро, така че Джомба като финансист на Хайдук взе 1,2 милиона евро от Партизан и още 50% от тези 2,5 милиона. Като сложите чертата, Джомба и Хайдук, тоест Джомба, от този трансфер взе 2 500 000 евро, а Партизан само 1 250 000 евро. Присъствал съм когато идваше в клуба като бандит, мошеник. Държи се като престъпник, идва в шорти, плюе по клуба. Очевидно е, че този, който е подписал такъв договор, е бил в договорка с Джомба. След това Хайдук пускаше Партизан в първенството, а се бореше срещу Цървена звезда. Това може да се провери в статистиката.

Радованович изтъкна, че в този приятелски низ от партизанови клубове се намират още и БСК от Борча, Металац, Смедерево, Борац (Чачак) и Спартак (Суботица). Като доказателство за твърдението, че БСК е пускал Партизан да победи, се представя трансферът на Стефан Савич от БСК в Партизан, с цел и борчанският клуб да получи големи финансови средства от следваща продажба на този играч в чужбина. Ако БСК не пусне Партизан, твърди Радованович, "черно-белите" биха могли да проточат плащанията или чак да не платят договореното с БСК. По отношение на Металац, Радованович казва, че тесните връзки между тези два клуба са били логична последица от факта, че Вукадинович, президент на Металац, същевременно бил член на УС на Партизан и Футболния съюз на Сърбия.

Остава отворен въпроса защо всички медии мълчат за този случай, който по най-конкретен начин е оголил истината за спечелването на трофеи от Партизан, който винаги беше крачка пред Звезда, тъй като можеше да играе в Европа, да получава огромни средства, продава играчи в чужбина и по изработената схема да играе приятелски мачове в домашния шампионат, завършвайки цирка, който очевидно не е имало намерение да се спира. Срещу Боян Радованович са заведени 40 обвинения, а продължава да е на свобода, въпреки че на 16 март 2012 година в съда за организираната престъпност призна за уреждане на мачове. Като особена част от уреждането на мачове, Радованович изтъква дългогодишното сътрудничество на Партизан с Никола Джомба, финансист на Хайдук (Кула).

Защо медиите игнорират истината, дали от страх или от "черно-бели" пристрастия, не е ясно, но трябва и да се защити Цървена звезда, който е резултатно и финансово ощетен клуб от такъв начин на договаряне в сръбския футбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар