понеделник, 8 февруари 2016 г.

В Сърбия има 21 футболисти за "милион", Звезда - Партизан 12:5

 
Супер лигата на Сърбия не е между най-добрите европейски шампионати, въпросът е дали спада и към средните. Но продължава по терените й да има играчи чиято цена се пише със седем цифри.

Най-добрите сръбски клубове продадоха (почти) всички което можеха, множество бисери отидоха в чужбина, въпреки че едва прохождат във футбола. Това особено важи за блестящата младежка генерация, която в Нова Зеландия стана световен шампион.

Добре се облажиха различни мениджъри, надеждата е, че по нещо е останало и за родните клубове на играчите, но е и очевидно, че всички те продължават да са със загуби за милиони. И въпреки това, още има играчи, които струват милиони. Или поне така са оценени.

По-точно, според реномираната страница Трансфермаркет в Супер лигата в момента са точно 21. Най-скъпият е от Партизан, въпреки че статутът му е прилично сложен.

Няма да се занимаваме със сагата около отношенията на Андрия Живкович и "черно-белите", но е ясно колко загуби Партизан като споменем, че този играч е оценен на седем милиона евро! Освен това, Партизан трябва да плаща и глоба от 3,1 милиона евро на Инвестиционния фонд (четете Пини Захави).

Златната кокошка за Партизан може да бъде Дарко Брашанац, чиято цена е 2,25 милиона евро. Бившият национал на Сърбия Ален Стеванович е оценен на 1,4 милиона, Грегор Балажиц струва 1,25 милиона, а Мирослав Вуличевич милион евро.

Повече от милион евро, по-точно 1,25 милиона, струва и Абубакар Омару, но Трансфермаркет твърди, че камерунецът вече подписа с китайския Чанчун, което "черно-белите" не са потвърдили.

Най-много "милионери" има лидерът в Супер лигата Цървена звезда - чак дванадесет! Най-скъпият между тях е Марко Груич, който вече е собственост на Ливърпул, а продължава с "червено-белия" екип под наем до лятото.

Неговата стойност е три милиона евро. Припомнямае, че англичаните платиха седем милиона, а полусезонния наем струва на Звезда цял милион евро!

Двамата най-добри стрелци в Супер лигата португалецът Уго Виейра и националът на Сърбия Александър Катай струват по два милиона евро. Тяхната цена е нараснала прилично в сравнение с началото на сезона.

Холандецът Мичел Доналд сега е по-скъп на пазара отколкото когато дойде на стадион "Райко Митич", оценен на 1,5 милиона евро, както и Славолюб Сърнич и едно от трите новите попълнения за пролетния полусезон, бразилецът Едсон Силва.

Звезда има още един национал на Сърбия Марко Петкович, който струва 1,3 милиона евро, но негавата цена пада заради слаби изяви в последните мачове. Луис Ибаньес струва 1,25 милиона евро, а точно милион евро струват Дамиан Льо Талек, Вукашин Йованович, Михайло Ристич и Сърджан Плавшич.

Останалите четири "милионера" са от Чукарички и Войводина. На Баново Бърдо са трима, Филип Стойкович, чиято цена е 1,2 милиона евро, докато на милион са оценени Драголюб Сърнич и Обенг Реган. Във Войводина най-скъп е Огньен Ожегович, който е оценен на милион евро.

Ако сравним състоянието на сръбското първенство по този параметър с другите от бивша Югославия, хърватите са далеч по-добре. Тяхното първенство има 45 играчи, които струват милион или повече евро. Най-много от тях, разбира се, са в Динамо (Загреб), чак 20!

Словения в момента има двама "милионери", Босна и Херцеговина има петима (всички са от Сараево), най-скъпите играчи в Македония са по 750 000 евро, а в Черна гора 525 000 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар