понеделник, 14 март 2016 г.

Би Би Си: Най-лудата шампионска титла е на Цървена звезда през 1951 г

 
Журналистите от британската агенция Би Би Си посветиха материал на френския Пари Сен Жермен, който с победа над Троа като гост спечели титлата в националния шампионат.

Парижани си осигуриха четвъртата поредна титла в шампионата на Франция, с недостижимите 25 точки повече спрямо най-близкия преследвач Монако.

Нито един отбор от Голямата петорка никога не е ставал шампион по-рано, пише Би Би Си. ПСЖ по този начин подобри рекорда на Байерн (Мюнхен) от 2014 година, когато баварците си осигуриха салатиерата седем кръга преди края на Бундеслигата.

Би Би Си пише за отборите, които са останали без загуба през шампионата, но не са успели да спечелят титлата. Галатасарай през сезон 1985/86 г е без поражение, но градският съперник Бешикташ става шампион, въпреки две загуби, но с по-добра голова разлика.

През сезон 1978/79 г Перуджа няма загуба, но завършва в Серия А на второ място. В 30 мача този отбор има цели 19 равенства и общо три точки по-малко от шампиона Милан.

Година по-рано Порто е по-добър от не поразената Бенфика, благодарение на по-добра голова разлика.

За най-невероятна титла журналистът от Би Би Си провъзгласява спечелената през 1951 година от Цървена звезда. Това е първата шампионска титла на "червено-белите", спечелена по много чуден начин на 4 ноември.

Цървена звезда накрая е пред загребския Динамо, със същия брой точки (35), но и с по-добро съотношение между вкарани и получени голове (2,381, само 0,013 повече от загребци)! Би Би Си не се занимава детайлно с тази титла на Звезда, но на официалната страница на "червено-белите" е обяснено какво се е случило тогава:

"През 1951 г, когато първенството се играе през цялата календарна година, отборът, който е предвождан от легендарния Райко Митич, първата звезда на Звезда, стартира отлично с голова разлика 13:0.

В следващите кръгове има спад след загуба от Мачва в Белград с 1:2, пролетният дял на първенството Звезда завършва на четвърто място с 14 точки, зад Динамо (20), Хайдук (17), Партизан (16).

Няколко кръга преди края на първенството, Динамо имал, така изглеждало, пет недостижими точки преднина. Тогава в предпоследния кръг, в Загреб, се случва истинска драма.

Звезда повежда с гол на легендата Коста Томашевич в петата минута, а Динамо изравнява с гол на Велфли от дузпа в 25-ата.

Домакинът напада жестоко, нашият отбор се защитава добре, а във финала на срещата след контраатака, водена от Джаич и Митич, топката стига до Томашевич, който вещо се освобождава от пазача си и покосява целта, край отчаяния вратар Стинчич.

Този ключов момент в голямото дерби се случва в 82-ата минута. Но, Динамо преди последния кръг продължава да има преднина от една точка, голяма като къща.

В последния кръг, най-драматичния в до тогавашната история на югославския футбол, Динамо е на горещо гостуване в Белград и завършва наравно срещу БСК (2:2). На Звезда в най-голямото дерби срещу Партизан, в борба за първа титла, трябва победа с 2:0 или 5:1.

Футболистите на Партизан играят така сякаш и те се борят за титлата, но в това време са немощни пред Митич, Томашевич и дружината...

Звезда е домакин на стадион ЮНА пред 50 000 зрители и с голове на Томашевич и Тодор Живанович, поставя на колене големия съперник, в който големи звезди са Бобек, Чайковски, Валок...

Когато съдията Васа Стефанович свири край, настава такова празнуване, каквото Белград дотогава не е изживявал. Хиляди привърженици на Звезда празнуват първата титла със запалени факли от хартия. Най-добрият стрелец в първенството е Коста Томашевич с 16 гола.

- И сега не ми е ясно... как сме издържали - говорил е капитанът на Звезда Райко Митич.

- Сякаш времето спря. Партизан ставаше все по-агресивен, а ние влагахме последните атоми сили. За наше щастие издържахме до края."

Също така в този материал Би Би Си пише и за титли спечелени след драма в последния кръг, като тук изтъква купите, които спечелиха Манчестър Сити (2011/12) и ПСВ Айндховен (2006/07).

За най-неочаквани титли са провъзгласени тази на шведския Халмщад през 1976 година, предвождан от тогава 28-годишния английски мениджър Рой Ходжсън, и титлата на Лариса от 1988 година. Това е първи път, когато купата за шампион на Гърция отишла извън Атина или Солун.

Също така се споменава и титлата на Монпелие през 2012 година, която е голяма изненада, с оглед на това, че консорциумът от Катар вече беше вложил огромни пари в ПСЖ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар