сряда, 29 юни 2016 г.

10 причини защо Исландия е най-лудата държава на света

foto: Getty images
Националният отбор по футбол на Исландия е абсолютния хит на Европейското първенство.
 
Напълно неочаквано исландците станаха участници в 1/4-финалите на турнира, правейки островната си държава обект на интерес за мнозина.

Както вече знаете, Исландия е доста малка държава, която наброява около 330 000 жители. Главният град е Рейкявик в който живеят 65% от населението.

Но, да не ви отегчаваме с щури информации, които и сами можете да намерите в Уикипедия, ще представим 10 причини защо тази държава е толкова специфична:
set animated GIF
10 Голям брой исландци вярват в eлфи

Вярвате или не, исландците напълно вярват, че съществуват елфи. Те живеят в скалисти предели, имат магическа сила и могат да ви направят проблем, ако се опитате да им разрушите дома.
volcano animated GIF
9 На всеки четири години се случва изригване на вулкан

Известно ви е, че Исландия е държава, която има голям брой вулкани, а точната бройка е 130 (кои активни, кои неактивни). Интересно е, че се случват изригвания, макар веднъж на четири години.

8 В Исландия не съществуват гори

Просто, Исландия е територия в която няма гори, както заради климатични, така и заради геоложки условия.
party animated GIF
7 Бирата е била незаконна до 1989 г

Представете си да ви арестуват заради това, че пиете бира? Е това е можело да ви се случи в Исландия до преди двадесет и кусур години, по-точно до 1 март 1989 г, когато тази забрана е премахната. Затова исландците правят фест на всеки първи март.
 
6 Бебетата се оставят да спят навън

В Исландия е обичай майките да оставят своите бебета да спят навън, било пред дома си или пред кафенето, докато пият кафе, а това се прави, за да не притесняват бебетата родителите си със своя плач. Помислете!
 
5 При тях няма презимена

Това е наистина чудновата система. Всъщност, презимето се формира по следния начин. Мъжете по името баща си или майка си получават наставка сон (син), а женските деца получават наставка доттир (дъщеря).

Например, ако бащата се казва Гунар, презимето ще е Гунарсон, или Гунарсдоттир, ако става въпрос за момиче. Изключения от това са някои датски семейства, които живеят на острова.
 
4 Първата жена лесбийка премиер е в Исландия

Йохана Сигурдардоттир е първата особа от женски пол, при това хомосексуална, която е премиер в някоя държава. Тя е на власт четири години (от 2009 до 2013).
 naked animated GIF
3 При тях нудизмът е напълно естествен

Като повечето скандинавски държави, исландците нямат нищо против голотата. Общото къпане след тренировка или някои подобни неща, изобщо не са тема табу в Исландия.

2 Змии, костенурки, гущери... са забранени със закон

В Исландия съществува закон, който забранява отглеждането на определени животни като домашни любимци. Някои от тях са змии, костенурки, гущери...


1 Исландия няма войска, подводница, нито военновъздушни сили

Може да се каже, че Исландия изобщо не е настроена за война. Въпреки че няма професионална войска, нито подводница, а и военновъздушни сили, Исландия все пак има система за въздушна отбрана, брегова охрана и военни експедиции с миротворни цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар