неделя, 10 юли 2016 г.

УЕФА превърна футбола в спорт на елита

 
През миналия век футболът се гордееше, че е спорт за обикновения човек, работника. Но, през последните десетина години стана спорт за елита, за най-богатите. Въпреки че корумпираният бивш президент на УЕФА Мишел Платини през годините твърдеше, че ще "даде" футбол и на малките държави и обикновените хора, всичко което правеше е само да вдига печалбите на УЕФА.

Колко недостъпен стана върховият футбол за обикновения работник най-добре показва цената на билетите за мачовете от Европейското първенство. В последните 12 години са се увеличили четири пъти! А дали стандарта на живот през това време се е повишил четири пъти? Разбира се, че не.

Шокиращо е, че билетите за финала на Европейското първенство тази година са четири пъти по-скъпи  от онези за финала на Евро 2004 г в Португалия.
UEFA
Прескъпите билети

За днешния мач между Франция и Португалия най-евтиният билет е 85, а най-скъпият е 895 евро, докато в Португалия най-евтиният е бил 30 евро, а най-скъпият 270.

Обявен е и интересен факт за прескъпите билети. Минималната надница в Украйна на час е 0,3 евро, което означава, че украинецът трябва да работи 3000 часа да купи най-скъпия билет. Хърватин с минимален доход за същия този билет трябва да работи 450 часа, а британец 100. Преценете дали Платини успя да върне футбола на обикновения привърженик, или иначе казано човек.

Знакова изява на уелските привърженици предаде тези дни Би Би Си.

"Може би е по-добре, че загубихме от Португалия, защото и така вече трябваше да взимаме кредити да гледаме нашия национален отбор до полуфиналите. Цените във Франция за нощувките и билетите са твърде високи", заявиха в един глас няколко уелски запалянковци.
Joachim Löw
Йоахим Льов: Върнете ни стария формат на Европейското

УЕФА се хвали, че в последните 12 години е увеличила четири пъти премиите за националните отбори, които участват на Европейските първенства (от 75 на 301 милиона от 2004 г), но раздават тези пари, ощетявайки привържениците.

А увеличаването на отборите от 16 на 24 също е част от плана допълнително да се увеличат приходите на УЕФА и страната домакин. Защото с новите осем отбора идват още 150 000 запалянковци, а всеки от тях минимално харчи на ден поне 100 евро...

За безсмисленото увеличаване на бройката на отборите онзи ден говори и Йоахим Льов.

"Мисля, че бройката от 24 отбора е твърде голяма, а сега и Световното първенство ще се увеличава от 32 на 40 участника. Всичко само расте и расте, но мисля, че това е дългосрочен проблем и според мен не носи нищо добро на футбола. В такъв формат има твърде много отбори, които не се опитват да направят нещо с топката. Нямат идеи, а само стоят в отбрана и чакат. Върнете ни стария формат на Европейското първенство", сподели Льов.

Наивник е Льов, защото шансовете това да се случи са като тези да се върнат цените на билетите до онези от 2004 г. За УЕФА от години най-важното е печалбата. УЕФА си дава най-много сама на себе си, едно от доказателствата за това е и че главният съдия на финала, англичанинът Клатенбърг, за 90 (или най-много 120) минути ще си напълни джоба с 16 000 евро. За тази сума на украинския работник от началото на статията ще му трябват 53 333 часа работа.

Вчера са обявени и интересни бройки за заработеното от УЕФА само от това Европейско първенство. Приходите са 1,93 милиарда евро, а чистата печалба е чак 830 милиона евро!

Разбира се, никой от хората в УЕФА не му е дошло на акъл с част от тези пари да се "съфинансира" намаляване на цените на билетите. Елитарната УЕФА и така й отговаря на трибуните да бъде само елитът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар