вторник, 26 юли 2016 г.

Цървена звезда срещу Лудата гора

 Фудбалери Црвене звезде на тренингу у Разграду
Българските медии, склонни на click bait журналистика както и всички други където и да е другаде, дуелът между Лудогорец и Цървена звезда в третия кръг квалификации за Шампионска лига нарекоха "Балканска война". Няма да има нищо подобно (и то не само защото в протоколите на двата състава, от толкова чужденци, няма да има повече от няколко сърби и българи). Това ще бъде обикновен мач между два качествени отбора с намерение да изпълнят същата цел - да победят и да се пласират в плейофа на елитното европейско състезание.

Цървена звезда влезе нестабилно в новия сезон. Това не е толкова очевидно в този момент, имайки предвид, че неговият голям противник, Партизан, спрямо който в Лютица Богдан се оглеждат като отправна точка (същото важи и в обратния случай), в сезона влезе много, много по-нестабилно.

Все пак, слабости има в играта на Цървена звезда. Победите против Валета не са извоювани с мъка, а и как да е срещу противник който освен клишето ("днес всички играят футбол"), не е нищо повече от симпатичен отбор, но съставът на Миодраг Божович в тези два мача показа редица слабости.

Черногорският треньор говори за очевидния, а той е в момента на загуба на топката и всичко което се случва след него, до формирането на защитната структура и влизането във фаза на дефанзивна организация. Да, говорим за дефанзивното преминаване. Невероятно е колко раними изглеждат "червено-белите" в тези моменти. Високо поставената задна линия (вероятно и твърде високо), с недостатъчно бързи футболисти е голям проблем.

Освен това, Доналд и Льо Талек много често не синхронизират своето движение и позициониране при владението, заради което не са в добра позиция да защитават ключови части от терена когато топката бъде отнета от съперника. На всеки на който не му е ясно за какво става дума тук нека погледне който и да е шанс който Валета направи в Белград, съответно и тези на крушевачкия Напредак, които създаде и оползотвори на откриването на Суперлигата.

Цървена звезда дълго не е играл в Европа, така дълго не е играл и с отбор с качеството на Лудогорец (отделяйки дуелите с Партизан, разбира се). Трябва много по-добре от всичко което показа досега, ако иска да надделее над българския шампион в двата мача. За щастие, съвсем очевидно е, че този отбор на Цървена звезда може и много по-добре.

"Няма специален натиск, никой не е казал, че ще се класираме в Шампионската лига. Този мач не е "да бъда или да не бъда", дори и да загубим. След това идва Металац, реванш, а животът продължава. Имаме шанс, но няма да е краят на света ако не е успеем. При нас непрекъснато има битки", заяви Миодраг Божович в опит да намали напрежението преди мача, предава сръбската национална телевизия РТС.

Мачът в Разград между Лудогорец и Цървена звезда се играе от 21 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар