понеделник, 12 декември 2016 г.

Браво, дядо! На 81 г търси нов клуб


Най-старият британски футболист - 81-годишният Дики Бортуик въодушеви обществото на острова с изявата, че не мисли за отказване и е започнал да си търси нов клуб. Този дядо от региона Дорсет се оплака пред "Дейли мейл", че повечето клубове, които имат ветерански отбори, не искат да му дадат шанс, защото за тях главно играят 40-годишни.

Бортуик разкри, че засега има само едно предложение от клуб, който се занимава с ходещ футбол. Това е версия на футболната игра предназначена за най-старите, съответно пенсионерите. Героят на тази история не се интересува от това и отхвърлил предложението без двоумение, защото твърди, че все още може да тича 90 минути без големи проблеми!

Предходните 40 години е провел, играейки редовно за местния клуб от Уеймут, Уайк Рейнджърс, но останал без ангажимент и това го накарало да потърси нов клуб. Кариерата си е започнал през вече далечната 1948 година.

Бортуик твърди, че е изиграл 1600 мача, никога не е получавал дори жълт или червен картон, а смята че е вкарал около 400 гола. Той поддържа кондиция с индивидуални тренировки в градината на своята къща.

"Проблемът е, че в този край няма много отбори със стари футболисти като мен. По-рано имаше поне десет върховни отбора с ветерани. А в днешно време напълно се промениха ветеранските отбори. Сега и в тях се състезават, не е сгодно за някой на моите години. Шанс получавам на хуманитарни мачове, които са малко. Да ми каже някой - утре имаме мач - веднага бих дошъл. На 81 години съм психофизически готов да играя. А уменията, които имам още са тук", заяви той.

Цялата история придобива още по-голяма тежест, когато става ясно, че Бортуик успешно се е оправил от рак на простата. Тази година е изиграл само един мач, но в него останалите играчи са били значително по-млади от него.

"Хората говорят, че вероятно съм най-старият футболист в света, а не знам никой друг да е на такива години и да може да играе 90 минути", заяви пенсионерът.

С футбол започва да се занимава от 12-ата си година, а първият му клуб е шотландският Инвъргордън. Носил е екипа на Рос Каунти, преди да се пресели в крайния юг на Англия. Ако не намери нов клуб, на терена ще стъпи отново през април идната година когато има планиран хуманитарен мач.

Каквото и да се случи, този дядо заслужава голямо уважение, а по-младите поколения могат да научат от него какво е да си гладен за футболната игра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар