вторник, 13 декември 2016 г.

С Шапекоенсе умря цял град. Изповедта на оцелял бразилски журналист

Avion, Medeljin, olupine, avionska nesreća, Kolumbija, Foto: Reuters, 29.11.2016 Журналистът Рафаел Хензел е един от оцелелите пътници в жестоката самолетна катастрофа в Колумбия, а няколко седмици след страшната случка събра сили да проговори с детайли за "самолета на смъртта".

От 77 пътници, колкото е имало на полета до Колумбия, шестима имаха късмет да преживеят.

Бразилски журналист две седмици след ужасната случка успя да се прибере и да си отвори душата пред испански медии.

"Полетяхме от Сао Пауло и след час стигнахме в Санта Круз в Боливия. Там чакахме да се качим на самолета за Меделин. Атмосферата по време на полета беше чудесна, победна", започва историята си Хензел, журналист, който е пътувал с футболния отбор на Шапекоенсе, за да проследи историческия му успех.
foto: Profimedia
"Полетът от Боливия към Меделин беше нормален до силната турбуленция и алармата, която активира стюардесата. Полетът беше удължен с 10 минути, когато всички се запитаха дали всичко е наред", описва детайлите журналистът.

"Пилотът няколко пъти говори и всеки път казваше, че ще кацнем след 10 минути. Изведнъж всички светлини изгаснаха. Никой не ни обясни какво се случва. Не знаехме, че самолетът е останал без гориво и че трябва принудително да кацнем", спомня си Хензел.
foto: Reuters
Самолетът не успя да кацне, а падна между хълмовете в близост до град Меделин. Бразилският журналист е в несвяст до идването на спасителните екипи.

"Не си спомням колко време е минало от момента когато угаснаха светлините до падането на самолета. При гасенето на светлините, в самолета завладя мъртвешка тишина. Моторите престанаха да работят и беше страшно. След няколко мига самолетът се удари в земята", описва зловещия момент Хензел, който е спасен благодарение на късмет.

"Имах късмет да се свестя когато минаваше спасителен екип. Чуха ме как викам. Седалката ми се беше заклещила между две дървета, докато единият ми крак беше между клоните. Седях с двама колеги на реда, в средата, те загинаха... Имах невероятен късмет да преживея", завърши Хензел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар