вторник, 13 декември 2016 г.

В Сърбия от 2018 г елитът може да е от 14 клуба, всички освен Звезда са за Балканска лига


Младост от Лучани начело с президента Владимир Джорджевич беше много добър домакин на членовете на Изпълнителния комитет на Съюза на Супер лигата, а на срещата присъстваха всички клубове с изключение на Нови Пазар, първият човек във Футболния съюз на Сърбия Славиша Кокеза, вицепрезидентът Горан Буньевчевич, директорът на Супер лигата Владимир Булатович и генералният секретар Бранислав Делич.

Темата около промените в системата на първенството беше започната на предишната среща в Стара Пазова преди около месец, а клубовете имаха задача в най-кратък срок да се изяснят дали са за или против промени.

- Срещата беше изключително конструктивна и всички клубове си казаха мнението за системата на надпреварата, която трябва да заработи от сезон 2018/19 г - изтъкна Драгомир Лазович, президент на Съюза на Супер лигата.

- Как ще изглежда новата система на състезание, съответно дали лигата може да бъде намалена?

- Повечето представители на клубовете от Супер лигата изясниха, че искат да остане с 16 отбора. Ако отстрана на УЕФА се приеме предложението и започне Балканска купа, в която биха участвали четири клуба от Сърбия, тогава вероятно ще трябва да намалим Супер лигата на 14 клуба от сезон 2018/19 г.

- Дали Балканската купа вече е ясна като я споменавате или историята още е в посоката ако бъде?

- Балканската купа ще бъде под покровителството на УЕФА, която планира да вложи много пари в споменатата лига. Мисля, че това в същото време ще означава и оздравяване на футбола в нашата държава. За детайлите свързани с промяната на системата на надпревара, както и за Балканската купа имаме задължение да дефинираме всичко до 1 март. Тогава ще е ясно колко клуба ще са в елитното първенство, но е сигурно, че няма да бъдат под 14.

- Остава ли плейоф и плейаут, съответно деленето на точките?

- Тепърва ще определяме, но съществуват различни варианти. Ако имаме лига с 14 клуба, в този случай ще има два полусезона с 13 кръга, плюс плейоф и плейаут. Тогава осем отбора ще играят в плейофа, а шест в плейаута и няма да се делят точките. В какъвто и да е случай е сигурно, че вече няма да има делене на точките.

- Дали всички клубове са гласували за Балканската купа?

- Всички са за това да се играе Балканска купа, освен Цървена звезда, който се въздържа. "Червено-белите" трябва на техния Изпълнителен комитет да вземат решение и чак тогава ще се изясни.

- Как ще се финансира това ново състезание, с оглед на това, че и сега клубовете нямат достатъчно средства?

- Бюджетът за финансиране на Балканската купа е между 8 и 10 милиона евро. От УЕФА са готови да вложат в този турнир, като подялбата на средствата ще зависи от класирането.

- Кой ще има излаз на европейската сцена, дали се знае и в кой турнир?

- Най-вероятно УЕФА ще приеме предложението победителят в Балканската купа да има директно класиране в Шампионската лига. Което означава, че можем да имаме ситуация за два представителя в този турнир, ако победителят в Балканската купа е от Сърбия, а например друг клуб е шампион на държавата - обясни Лазович, президент на Съюза на Супер лигата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар