четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Толкова добър футболист, че треньорът му дал дъщеря си

 http://wellbewithyou.co.uk/wp-content/uploads/2015/02/Sir-Stanley-Matthews_PA.jpg
Наричали го магьосник на дрибъла, роден е в Стоук, на Трент, и днес, 17 години след смъртта му, 47 години след като престана с играенето на футбола, се смята за най-дълготрайният футболист за всички времена. Не е трудно - Стенли Матюс.

Роден е в семейството на местен, среден боксьор, Матюс е възпитаван в спортен дух от малък. За онова време - двадесетте години на миналия век - рано започнал да се занимава с футбол, още като дете на 10 години, така че развил фантастично докосване до топката. В 17-ата си година започнал да играе за първия отбор на Стоук за който в два периода играе пълни 19 години (1932-47 и 61-65 г). В Англия е носил още екипа на Блекпул (1947-61 г) с който ще спечели и единственият трофей в кариерата си - Купата на ФА през 1953 г.

Стенли Матюс е играл професионално от 17 до 55 години. Кариерата си завършва в Малта където е играещ треньор на Хибърниънс.

Тайната на неговата дълготрайност мнозина виждат във факта, че е живял перфектен спортен живот. Бил е вегетарианец и никога в живота си не е консумирал алкохол, нито е пушил, което е било неотлъчна част от фолклора на островния футбол през онова време. Освен всичко това е въвел и индивидуални тренировки за себе си. Тогавашният треньор на Стоук Джими Валънс толкова бил одушевен от Матюс, че му предложил своята дъщеря Бети за жена. Въпреки че е имал само 19 години Стенли приел и се оженил.

Матюс в много аспекти е бил лидер. Първи печели признанието за най-добър играч в Англия (1948 г), взел е първата титла за най-добър играч на Европа (Франс футбол, 1956 г), а освен това е единственият футболист на когото е дадена титлата сър докато още играе активно. Екипът с държавния герб е обличал 54 пъти и е постигнал 11 гола.

Стенли Матюс почина на днешната дата през 2000 година. По собственото му желание неговият прах е разпръснат по терена на стадион Британия в Стоук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар