четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Най-голямата група привърженици на Ювентус носи славянско име


"Drughi" е най-голямата и най-мощната привърженическа група между симпатизантите на Ювентус, а историята за нейното име е много интересна с оглед на това, че коренът на името е славянски.

Появата на първите организирани привърженически групи между тифозите на Ювентус съвпада с масовите появи на подобни сдружения в други части на Европа, през седемдесетте години на миналия век.

Първи са били левичарски настроените групи "Venceremos" и "Autonomia Bianconera", за да се появят и "Fossa dei Campioni" и "Panthers". През 1977 г се основава "Gruppo Storico Fighters", а в началото на следващото десетилетие "Gioventu Bianconera", "Area Bianconera" и "Indians". В този се период се основават и две екстремистки групи "Viking" и "Nucleo Armato Bianconero", съкратено N.A.B.

През 1987 година се разпада "Gruppo Storico Fighters", а техните членове, както и членове на някои от гореспоменатите групи, формират ново сдружение на привържениците: "Arancia Meccanica". В превод "Механичен портокал". По филма на Стенли Кубрик по романа на Антъни Бърджес - "Портокал с часовников механизъм", който дотогава вече е култово творение и имал голямо влияние върху разбиранията и поведението на европейските младежи.

Тази група много бързо сменя името си на "Drughi" и става най-важната от всички сред привържениците на Ювентус; в един момент ще има чак 10 000 члена, а и днес е най-важната група в южната трибуна на стадион "Ювентус".

Известен е техният транспарант "Ciao Dino Rivoli", който десетилетие виси на оградата на бившия стадион "Деле Алпи", посветен на един от водачите, Дино от Риволи, предградие на Торино, който по това време лежи в затвора заради плячкосване и убийство.

Сигурно му е било по-леко зад решетките когато е знаел, че през уикенда, докато гледа излъчването на мачовете на своя обичан клуб, по телевизора ще види как цялата трибуна го поздравява и не го е забравила.
Откъде това име, "Drughi", и какво означава то на италиански език? На италиански език не означава абсолютно нищо.

Всъщност, става въпрос за израз от "Портокал с часовников механизъм": Бърджес е измислил жаргон от славянски думи, главно руски, но и други, така че главният герой Алекс вместо английските думи "head" казва "голова" (глава), вместо "milk" казва "молоко" (мляко).

И вместо "friends" казва "droogs". Drugs. Другови (на сръбски приятели). В италианския превод на книгата и филма: "drughi". Така главният герой, разказвачът на филма и книгата, нарича своята малка дружина от хулигани съставена от Пит, Георгий и Дима. Те са "drughi", другови (другари). По тяхно подобие, така нарича себе си и "малка" група бандити от Ювентус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар