четвъртък, 13 април 2017 г.

Бомби и все пак футбол

Deutschland Borussia Dortmund - AS Monaco | Bürki mit Bartra-Trikot (picture alliance/dpa/B. Thissen)
Немската преса се пита кой е нападнал клубния автобус на Борусия - "чий е този почерк" е любимата формулировка. Преглежда се и ходът на УЕФА да отложи мача за следващия ден, което беше остро критикувано от футболистите.

Играчът Марк Бартра е единственият пострадал в нападението - счупена му е кост в предела на китката. Всичко се случи преди мача от Шампионската лига срещу Монако, а УЕФА отложи срещата - за следващия ден (непълни 24 часа след нападението; Борусия загуби мача с 2:3). Държавното обвинение смята, че става въпрос за терористичен акт с възможни ислямистки корени. На мястото на нападението е намерено писмо в което нападателите искат оттеглянето на немските военни самолети тип Торнадо от Сирия, затваряне на военновъздушната база на САЩ в Рамщайн. В посланието се заплашва, че докато това не се случи, всички неверници актьори, певци, спортисти и обществени личности в Германия и други християнски държави ще са в списъка на смъртта на Ислямска държава.

"Самото съществуване на такъв документ", пише Шпигел онлайн, "противоречи на всички познания на европейски органи за безопасност за начина по който ИД поема отговорност за атака. Но, не трябва да се изключва възможността ислямисти, които досега не са имали връзки с терористи от ИД да са инспирирали тяхната пропаганда и да решат да направят нападение от тяхно име. С тази форма на тероризъм Западът се запозна в последно време, а за нея е особено трудно да се предупреди. Но, също така може да се помисли и че истинските извършители нарочно са подхвърлили лъжлива следа, за да насочат разследването към ислямистите."

Полицията е арестувала един иракчанин заради съмнение, че е имал връзка с нападението, но това съмнение се оказа неоснователно. Все пак, този 26-годишен мъж е задържан в ареста, защото е установено, че в Ирак е предвождал една въоръжена група на ИД.

Ландесцайтунг (Линебург) пише, че това нападение "и поред някои необичайни детайли, може точно да се впише в стратегията на терористичните групи на ИД. Вече дълго ислямистките терористи действат в малки групи или един прави атаката. Те трябва да действат независимо и да убият колкото се може повече хора (...). Нападението над автобуса на Борусия носи почерка на ИД. Защото не е била цел само убиване на хора, а и привличане на колкото се може повече внимание."

УЕФА попадна на мерника на остри критики заради решението мачът да се изиграе непълни 24 часа след нападението. Повечето играчи ясно дадоха да се разбере, че са били против това. Треньорът на Борусия Томас Тухел заяви, че за новото време на мача е известен със СМС, никой за нищо не е питал нито него, нито играчите: "Имахме усещането, че ни третират сякаш по нашия автобус е хвърлен бирен кен." Той допълни, че се е усещал "безсилен". Най-остър беше футболистът Сократис Папастатопулос, който каза: "Отнасят се с нас сякаш сме животни, а не хора."

Нойе таг (Вайден) коментира така случилото се: "На въпроса: дали беше правилно мачът от Шампионската лига да се отложи само с 24 часа, стои само отговор Да, и въпреки голямото ментално предизвикателство за играчите, и въпреки загубата. Защото така извършителите не постигнаха онова което искаха. Шефът на Борусия Ханс-Йоаким Ватцке взе на мнозина думите от устата когато каза: Терорът и омразата не трябва да решават какво да правим.

Фленсбургер тагеблат (Фленсбург) също така твърди, че "целта на нападението е да предизвика страх. Вниманието на обществото терористите така или иначе спечелиха. Но страх няма. Приятелите на футбола, които често се обиждат като пиячи на бира с по-малък интелект не дават някой да разбие техните редици. Те не се крият по мазетата, треперейки. Те стоят заедно на трибуните и скандират. (...) Онзи който нападне моя отбор, напада мен. Това не предизвиква страх, а ражда солидарност и сила. Каквото и да са искали нападателите, намерили са си грешна цел."

Вестфелише нахрихтен (Минстер) поставя въпроса: "Ръка на сърцето - можехте ли да гледате мача безгрижно? Не! Може би сега разбрахме: спортният свят, опиянен от състезанието за резултат, би трябвало след такива инциденти да отдели повече време. Нито един нормален човек не очаква, че топката ще се задвижи само 24 часа по-късно."

И коментаторът на вестник Нодрвест цайтунг (Олденбург) не е съгласен с играенето на мача ден след нападението: "Този пример още веднъж показа в какви сфери се взимат решенията в Шампионската лига - а точно, на касите. На всички е ясно, че мачът трябваше да се изиграе, но решението това да се случи още на следващия ден е израз на прекалена храброст. Защото в този момент не можеше да се провери дали има сигурност за отборите и привържениците. При това мачът е поставен от 18:45 ч (централноевропейско време - б.р.), два часа преди обичайния час - защото в това време играеше друг немски отбор в Шампионската лига. Така всички можеха да гледат излъчването и на двата мача, а клубовете не трябваше да се плашат, че заради едновременното излъчване ще изгубят зрители и приходи от реклами."

"Терорът в Германия достигна ново измерение", пише Нойе оснабрюкер цайтунг (Оснабрюк): "Футболът стана потенциална цел на атентаторите, които искаха да унищожат нещо, което други обичат. Спортът трябва да се подготви, че ще стане поприще на въоръжени атаки - защото такива подли нападения ще има. Демокрацията е достатъчно силна да не се предаде пред терора. Заради това беше добре, че мачът беше преместен за следващия ден. Жал ни е за професионалистите, които трябваше да играят под силен емоционален натиск. Те заслужават специални похвали."

Няма коментари:

Публикуване на коментар