понеделник, 26 юни 2017 г.

Благой Георгиев: Делиjе и Белград никога няма да ги забравя


Благой Георгиев, някогашният български национал, през 2006/07 носи екипа на Цървена звезда и не остави никого равнодушен. Едни нервира, други го обожаваха. Освен по добрите игри, статуса на титуляр в отбора спечелил дубъл, привържениците на "червено-белите" го помнят и с многобройните татуировки.

Благо, както и днес му пише на гърба, само след един сезон в Сърбия се премести в Дуисбург, а след това отиде на мисия в Русия дълга десет години. От миналия сезон Георгиев е член на Оренбург, отбор от второто ниво, който в момента е на подготовка в СЦ на ФСС в Стара Пазова.

- Само малко ще потренирам, защото току що пристигнах в Сърбия - заяви Георгиев, докато загряваше с топка в ръка.

Какво е качеството на вашия отбор?

- Изпаднахме във Втора лига, въпреки че играхме добре цял сезон. Премиер лигата е изключително силна, липсваше ни късмет да бъдем над чертата. Още не съм решил дали ще остана в Оренбург, имам няколко възможности за продължаване на кариерата в елитния руски ранг.

Русия е вашата втора родина?

- Свикнах и заобичах държавата след десет години. Ще остана да живея в Русия и след края на кариерата. Ожених се за рускиня Есмер, имаме син Елая на година.

Въпреки сериозните години за игра (35) и сега сте един от най-добрите играчи на Оренбург?

- Само аз имах опит в Премиер лигата в началото на миналия сезон когато дойдох от Рубин. Съотборниците ме уважават, разбираме се отлично и извън терена.

Задържахте се само един сезон в Цървена звезда?

- Бяхме успешни, спечелихме дубъл. Никога няма да забравя тази година в Белград, бях изключително щастлив на Маракана. Следя резултатите на бившия клуб. Знам, че треньорът Миодраг Божович напусна преди края на сезона. Останах в контакт с повечето от бившите съотборници като Миланко Рашкович. Често си спомняме хубавите дни и трофеи.

Какво беше най-запомнящо се от периода проведен на Маракана?

- Привържениците! Тях ще ги помня цял живот, нито един от моите следващи клубове не е имал такава подкрепа от трибуните.

Дали ви е криво, че не останахте за по-дълго?

- Такъв е професионализмът, продължих международната кариера, но в Звезда ми беше много хубаво.

Спомняте ли си голямото дерби?

- Как не. Играл съм в четири. Само едно загубих и то на Маракана.

Има ли подобен мач в Русия?

- Дуелът между Спартак и ЦСКА е най-голямото дерби в Русия, но не е като сръбското голямо дерби.

"Червено-белите" от години са в тежко финансово положение, дълго не са правили успех на европейската сцена?

- Резултатите в момента са незадоволителни, но Звезда винаги е Звезда. Ще остане голям клуб.

Колко още татуировки имате сега в сравнение с периода проведен в най-трофейния сръбски клуб?

- Има много нови, но не ги броя. Нямам нито една посветена на Звезда, всички са религиозни и са ми еднакво важни - заключи Георгиев.

МОЖЕ СКОРО ПРИ ГРОФА

Чува се, че за вас за интересува Арсенал от Тула, на чиято пейка неотдавна седна Миодраг Божович?

- Преговаряме около ангажимент, надявам се да постигнем договор. Бих искал да работя с Божович. Познавам го от Русия, безспорно е качествен специалист и може да направи добри резултати с Арсенал.

ЧАКАМ БОЖИНОВ

Валери Божинов остана в сърцата на привържениците на Партизан. Георгиев има думи на похвала за приятеля и бившия национал.

- Често се чуваме. Божинов неотдавна се върна от Китай, ако бог даде ще дойде в Русия. Казах му и на него, че Звезда е по-голям клуб от Партизан, заяви Джизъса пред "Спортски журнал".

Няма коментари:

Публикуване на коментар