четвъртък, 24 август 2017 г.

Захович: Не сме арогантни, затова играем в ШЛ! Играчите на Балканите са чудесни, но тия които ръководят клубовете...


"Основата е продаване на играчи, от ТВ права всички имаме само мъки, а никъде в държавите от бивша Югославия няма полза от спонсори. Това само Мамич го разбра, затова и го простреляха", каза спортният директор на Марибор.

Словенският Марибор още веднъж направи чудо и се класира в Шампионската лига. Само че ако питате Златко Захович, спортен директор на този клуб, не става въпрос за никакво чудо. Ден след победата над израелския Апоел Беер Шева, във весел тон някогашният национал на Словения обясни, в стила на Мирослав Мута Николич, как всъщност това си е нормално.

"Мисля че това е спонтанно, за нас не беше изненада. Марибор винаги има най-високи цели. Знаем кои сме и какво сме", каза Захович.

Около 12 000 зрители на Людски върт във вторник вечерта бяха свидетели на победата на Марибор с 1:0, която след загубата с 1:2 беше достатъчна за влизане в груповата фаза на Шампионската лига, за трети път в клубната история.

"Просто - ние не им позволихме нищо на терена. Това ни беше целта, това се наричане план за мача. Разбира се, това не е краят."

По неговите думи е рано да се размисля над потенциалните противници в Шампионската лига, но...

"Трудно е сега да се каже какви са ни амбициите в групите на Шампионската лига. Но всякак ние имаме своето място там. В Марибор работят опитни хора, вече сме усетили участието в Шампионската лига. Не сме арогантни, играем футбол."

И то прилично добър футбол, а всичко под командването на треньора Дарко Миланич, който като играч носи и екипа на Партизан.

Прилично самоуверено звучи Захович докато говори за есента в Европа - нещо което за останалите клубове от Югославия, освен загребския Динамо и Партизан, повече или по-малко е инцидент, а не правило.

"Трудим се да сме много прагматични. Умеем да се пригодим към противника. И съм сигурен - който нервира Марибор в Шампионската лига няма да му е леко."

Освен неговият клуб, в играта за влизане в груповата фаза на европейски турнир, макар и Лига Европа, продължават да са Партизан, Динамо, Цървена звезда и Вардар с реални шансове да се надяват да успеят. Захович и тук има доста ясно и конкретно обяснение.

"В света няма по-добри играчи от тези от Балканите, съответно от бивша Югославия. Проблемът е, че генерално няма достатъчно добри хора да ръководят футбола. Трябва да съществува финансова дисциплина. Не трябва заплатата да е 100 000 евро месечно, важното е да е редовна. Тогава и талантът идва до изразяване. Всеки който работи, трябва да бъде платен."

Захович разкрива, че следи всичко което се случва в Партизан, а и като цяло футболът в държавите от бивша Югославия.

"Партизан ще бие Видеотон, а надявам се и Звезда да мине напред. Това е добре за целия регион. Резултатите на Вардар също не са случайни. Нямаха късмет срещу Копенхаген в квалификациите за Шампионската лига. И пак се връщаме на историята за работа, ред и дисциплина."

Тайната на успеха на Марибор е, по неговите думи, народно казано "простира се според чергата си".

"Не е важно колко ни е бюджетът. Марибор не може да рекетира държавата, ако влезем в минус - пропаднали сме. Нашият клуб плаща всичко, няма кредити, няма дългове, но не сме арогантни."

Захович говори и за скорошния инцидент в който беше прострелян Здравко Мамич, който сега изпълнява ролята на съветник в Динамо.

"Основата е продаване на играчи, от ТВ права всички имаме само мъки, а никъде в държавите от бивша Югославия няма полза от спонсори. Това само Мамич го разбра, затова и го простреляха."

Все пак, за край на разговора нещо на по-ведра тема.

"Драго ми е, че срещу Апоел имаше доста наши приятели от Белград. Нашите привърженици направиха чудесна атмосфера, винаги е така. Но задължително ще дойда много бързо и в Белград да гледам и Партизан."

Няма коментари:

Публикуване на коментар