сряда, 9 август 2017 г.

Грозна издънка на привържениците на Барселона - с послание за Неймар обидиха Шапекоенсе


Когато споменете името "Шапекоенсе", на всеки любител на футбола по света през главата му минава една от най-големите трагедии в историята на най-важното второстепенно нещо в света.

Успя бразилският отбор горе-долу да се стабилизира, въпреки че раните от проклетия 28 ноември 2016 година още са свежи, а от ден на ден футболисти, клубове се състезаваха да изразят подкрепа към този клуб.

С тази цел е договорена и приятелска среща между този отбор и Барселона, с цел да се покаже на света, че футболът в своята същност е по-силен дори и от смъртта.

И всичко това го показаха футболистите на терена. Барселона направи фантастичен мач, победи с 5:0 срещу бразилците и така стигна до трофея "Жоан Гампер", който носи името на основателя на каталунския клуб.

Триумфира футболът на терена, защото отборът на Барселона срещу Шапекоенсе излезе и игра. Без сантименталности, без патетичност, играха, вкараха пет гола и отнесоха трофея, и така на практика по най-добрия възможен начин, без капка подценяване, показаха уважение към всичко през което членовете на "зелено-белия" отбор минаха след нещастието в Колумбия.

А тогава на сцената стъпиха "привържениците".

Ако вече не сте чули, сънародникът и един от играчите, които дадоха най-голяма подкрепа на Шапекоенсе, Неймар, подсили отбора на Пари Сен Жермен. Затова Барселона получи 222 милиона евро.

Покрай наистина фантастични мачове и повече от достатъчно пари, които получиха за него, те решиха точно в мача срещу Шапекоенсе, че е точният момент да отправят послание към Неймар - "Умри".

Грозно? Да. Бедно? И още как.

Разбираемо? Не, никак.

Не е проблематично само посланието, макар и то само по себе си да е достатъчно скандално, дори и Неймар да не е дал на Барселона това което е (припомняме, точно бразилецът беше с най-голяма заслуга за обрата в четвъртфинала на Шампионската лига срещу ПСЖ), колкото е проблематичен моментът в който избраха да го отправят.

Барселона не игра срещу Еспаньол в рамките на Ла Лига, нито срещу Реал от Мадрид в Класикото, а не и срещу Байерн от Мюнхен в Шампионската лига, за да напускането на Неймар да има влияние върху резултата.

Не, Барселона игра срещу отбор чиято трагедия обедини футболния свят, а неговите привърженици, вместо да се наслаждават, че техният отбор е част от спектакъл, който вероятно няма скоро да бъде забравен, и който буквално носи тежест на победа на футбола над смъртта, решиха да плюят и на Неймар, но и на противника, искайки за национала на Бразилия същото което се случи на футболистите чиято съдба между онези които обичат футбола винаги ще предизвиква буца в гърлото.

Автор: Страхиня Николич

Няма коментари:

Публикуване на коментар